Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Rudnici odkrili obnovljeno spominsko ploščo v spomin požiga vasi med 2. svetovno vojno (foto)


odkritje_spominske_plosce_rudnica_1Zadnjo oktobrsko soboto so v vasi Rudnica slovesno odkrili obnovljeno spominsko ploščo, opomnik ob 72-letnici požiga vasi. Dogodek v organizaciji ZB NOB Šmarje pri Jelšah in Občine Podčetrtek so pospremili župan Peter Misja, borke in borci NOB, praporščaki, predstavniki veteranskih organizacij in Zveze združenj borcev za ohranjanje vrednot NOB in nekateri vaščani.

Plošča spomin na dogodke izpred 72 let

Obnovljena spominska plošča je spomin na dogodke izpred 72 let, ki so se po besedah voditeljice programa Anke Novak za vedno vtisnili v spomin partizanom NOB in domačinom. Slednji so v zavetju rudniških gozdov nesebičbo odpirali vrata partizanom in skrbeli za njihovo prehranjevanje in toplo zavetje. Vsled tega so bili številni izgnani v zapore ali v koncentracijska taborišča, nemalo jih je ceno plačalo z življenjem.

Novakova je spomnila na okrutnost okupatorjev na slovenskih tleh, ki so jo kazali na vse mogoče načine – z izgonom intelektualcev, učiteljev, duhovnikov in izobražencev, številni prebivalci so  bili podvrženi rasnim testom. O dogodkih tistega časa je zbranim spregovoril domačin Stanko Košak, ki je takrat bil še fantič, a dovolj zrel, da so se mu dogodki za vedno vtisnili v spomin.

odkritje_spominske_plosce_rudnica_2

Občina Podčetrtek več kot zgolj turistična občina

Zbrane je nagovoril tudi podčetrteški župan Peter Misja, ki je izpostavil, da Občina Podčetertek vseskozi vzpodbuja obnovo tovrstnih opomnikov in tako bo tudi v prihodnje in da občina Podčetrtek ni zgolj turistična občina – ne skrbi le za infrastrukturo, ampak skrbi tudi za zgodovino: “To dokazuje dejstvo, da je bilo obnovljenih veliko spomenikov v občini, pa tudi vsakoletne prireditve na katerih se spominjamo tistih, ki so umrli za svobodo,” je dejal Misja.

Pred odkritjem plošče nagovori, recitali in petje

Zbrane so ob spominski plošči poleg župana Misje in domačina Košaka nagovorili še Franc Sever – Franta, borec Kozjanskega odreda Zlatko Kunst in članica predsedstva  ZZB NOB Tilka Bogovič.

Anka Novak in Franc Jankovič – Frenk sta recitirala partizanske pesmi, dogodek pa so popestrili člani MoPZ Terme Olimia pod vodstvom Špele Drašler.

odkritje_spominske_plosce_rudnica_3

Spominsko obeležje so odkrili Mihec Počivalšek, Stanko Košak, Zlatko Kunst in Ivan Amon, predsednika krajevne organizacije ZZB NOB Podčetrtek.

eH

foto: Brane Gradišnik in eH

stajerski-2016-polsi-klik