Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Martinovi pohodi kljub dežju privabili pohodnike


martinovi_pohodi_2016_1Lansko Martinovo soboto so si vsi ljubitelji pohodništva, ki so se odpravili na potep po virštanjsko-kozjanskih hribih, posajenih z vinogradi, zapomnili po izobilju sonca in seveda gostoljubnosti. Slednje tudi letos ni manjkalo, je pa manjkalo sonca, ki ga je tokrat zamenjalo močno deževje in odgnalo pohodnike. Nekaj pa jih je le vztrajalo. Odšli so na pot kljub dežju, zadovoljni prišli na cilj in dokazali, da so prave korenine.

Deževna sobota, ki jo je še bolj neprijazno delal veter, ni obetala drugega, kot da si ljudje poiščejo zavetje v objemu domov in si privoščijo dolgo kuhanje Martinove večerje. Nekaj najpogumnejših pa se je vseeno odločilo obleči topla in nepremočljiva oblačila ter se podati na Martinov pohod v organizaciji Društva vinogradnikov Virštanj Kozjansko.

Člani društva niso vedeli, ali naj si v Kozjem pred šolo ob pol devetih zjutraj želijo, da bi zagledali kakšnega pohodnika ali ne, saj je bilo vreme katastrofalno. Pa je nekaj neustrašnih le prišlo in se pridružilo pogumnim članom društva. Skupaj so se odločili, da se podajo na pot.

Krenili so iz Kozjega na Zdole in se pogreli ter okrepčali pri Piršu. Vsi tisti, ki so se tja pripeljali, so jih spraševali, ali res pojdejo naprej, pa so bili prav vsi odločeni, da bodo pot nadaljevali in končali. Z Zdol so se odpravili skozi »Zdrhost« do kleti Karoline in Francija Amona, ki sta jim gostoljubno odprla vrata soda, ki vodi v njuno klet, ki je prav vse očarala.

martinovi_pohodi_2016_2

Pot jih je čez Drensko Rebro vodila na Okič, do kleti vinskega viteza Miša Kolarja, od tam pa vse do Rakonce, kjer sta jih pri svoji kleti pričakala Zinka in Jože Humski. To je bil tudi zadnji postanek pred ciljem na Banovini. V zavetju virštanjske kleti je bilo dvajset pohodnikov zelo ponosnih na prehojeno pot ter navdušenih nad gostoljubjem vseh, ki so jim odprli vrata.

V kleti jih je nagovoril predsednik Društva vinogradnikov Virštanj Kozjansko Alojz Toplišek, ki je bil tudi sam med pohodniki, in se zahvalil županji Kozjega Milenci Krajnc za prijazen sprejem v Kozjem ter županu Podčetrtka Petru Misji, ki jih je prišel pozdravit ob koncu pohoda.

Besedo je potem predal dekanu Jožetu Rogaču, članu društva in odličnemu vinogradniku, ki je opravil blagoslov letošnjega mošta, le-ta pa se je potem spremenil v vino. Vsi pohodniki, ki so se jim pri blagoslovu pridružili še nekateri, ki si na pohod niso upali, so po blagoslovu veseli nazdravili ter bili enotni, da je letošnja vinska kapljica ponovno izvrstna.

Vir in foto: OKo, Zdenka Ivačič