Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z dobrodelno Drobtinico zbrali denar za več kot tisoč šolskih kosil


Drobtinica_2016_1Rdeči križ Slovenije –  OZ Šmarje pri Jelšah in krajevne organizacije Rdečega križa, so ob svetovnem dnevu hrane in boja proti revščini že štirinajstič zapovrstjo pripravili dobrodelno Drobtinica. Prostovoljci so minulo soboto mimoidoče vabili na stojnice v Rogaški Slatini, Podčetrtku in Prazniku kozjanskega jabolka.

Za 420 donacij podjetij in preko 2000 evrov z izmenjavo pekovskih izdelkov in domačih dobrot 

Okoli sto prostovoljcev Rdečega križa, Leo kluba Rogaška Slatina ter učencev osnovnih šol je na štirih stojnicah v Podčetrtku, Rogaški Slatini in na Prazniku kozjanskega jabolka v Podsredi z izmenjavo pekovskih izdelkov in domačih dobrot zbralo preko 2.000 evrov, pred tem so v akciji “Ducat kosil za ducat nasmehov” zbrali za 420 evrov donacij podjetnikov. Skupni izkupiček letošnje Drobtinice tako znaša 2.459 evrov, kar bo zadostovalo za plačilo približno 1.120 šolskih kosil učencem iz socialno ogroženih družin.

Izkupiček v celoti namenjen za plačilo toplih šolskih kosil učencem iz socialno ogroženih družin

Gonilna sila dobrodelne akcije so bili prostovoljci Rdečega križa iz desetih krajevnih organizacij, ki so s peko piškotov, kruha, peciva, mlincev, potic in pogač, izdelavo rezancev ter z izdelki iz domače shrambe, poskrbeli, da so bile tudi tokrat stojnice bogato obložene. S pomočjo osnovnošolcev so na stojnice uspeli pritegniti lepo število mimoidočih, veliko tudi takih, ki so se v naših krajih mudili prvič ali jih obiščejo le občasno.

Drobtinica_2016_2

Obiskovalci so želene izdelke lahko dobili tako, da so v skrinjico namenili prostovoljni prispevek. Celoten izkupiček bo Rdeči križ namenil za plačilo toplih šolskih kosil učencem iz socialno ogroženih družin, ki obiskujejo osnovne šole v občinah, kjer je akcija potekala. Porazdelil se bo tako: za osnovno šolo Kozje je bilo zbranih 916 evrov, osnova šola Podčetrtek in podružnična šola v Pristavi pri Mestinju bosta prejeli 433 evrov, za šole v Rogaški Slatini pa bo namenjenih 1.109 evrov.

Z akcija opozarjali tudi na neodgovorno ravnanje s hrano in pojav revščine pri otrocih

Ob dobrodelni noti z akcijo na RKS – OZ Šmarje pri Jelšah opozarjajo tudi na problem neodgovornega ravnanja s hrano in pojav revščine pri otrocih. Veliko hrane namreč konča v zabojnikih za smeti, mnoge družine pa ob izgubi zaposlitve, pojavu bolezni, izkoriščevalskem odnosu delodajalca do delojemalca ali zaradi drugih okoliščin trpijo lakoto.

Posebej opozarjajo na pojav prikrite revščine, v kateri najhujše stiske doživljajo prav otroci, ki niso deležni nikakršne pomoči.

Vir in foto: RKS – OZ Šmarje pri Jelšah