Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu zapeli ljudski pevci in zaigrali ljudski godci (foto in video)


V Rogatcu so v nedeljo popoldne, 16. 10. 2016, zapeli in zaigrali ljudski godci. JSKD OI Rogaška Slatina je v Grajski pristavi v Rogatcu organizirala Regijsko srečanje ljudskih pevcev in godcev.

Srečanja pevcev ljudskih pesmi ter godcev ljudskih viž so namenjena skupinam in posameznikom, ki ohranjajo ali poustvarjajo slovensko ljudsko glasbeno dediščino. Na ta srečanja torej sodijo na eni strani ljudski pevci in godci, na drugi strani pa njihovi sodobni poustvarjalci. Poustvarjalci ljudske glasbene dediščine se najpogosteje združujejo v raznih skupinah, ki delujejo v okviru folklornih ali drugih kulturno umetniških društev.
Na srečanja pevcev ljudskih pesmi ter godcev ljudskih viž sodijo posamezniki in skupine, ki pojejo ljudske pesmi ali igrajo ljudske viže (“pravi” ljudski pevci in godci), posamezniki in skupine, ki na podlagi zapisov (knjig, terenskih posnetkov …) poustvarjajo izključno ljudsko pesem in ljudske viže (JSKD).

Regijsko srečanje ljudskih pevcev in godcev v Rogatcu 2016.
Regijsko srečanje ljudskih pevcev in godcev v Rogatcu 2016.

Na srečanju so se predstavili Ljudske pevke iz Rogatca (Kako žarel, duhtel je nageljček, Videl sem že marsikoga, ki je gledal z Nadola), Godci ljudskih viž Jerbas, Štirje prijatelji, Jesensko cvetje iz Šentjurja (Že večkrat sem slišal od starih ljudi, Eno drevce mi je zrastlo), Ljudske pevke KD Kapla na Kozjaku, Ljudski godci z Gorenja, KD Sveti Štefan, Štefanski fantje (Dekle, jaz te vprašam, Kaj bi te vprašal), Ofirovci in koledniki iz Laškega, Godec Martin Selič, Kavški pevci, Ljudski pevci iz Šentruperta, Moški pevski zbor Raduha in Ljudski godci Luče.

Ljudske pevke Rogatec.
Ljudske pevke Rogatec.

Revijo je strokovno spremljal državni selektor Klemen Dovč, program je povezovala Saša Tudja.

Vabljeni k ogledu videoposnetka in galerije fotografij.

f/t/v: jC

 

Save