Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Sv. Florijanu odmevala ljudska pesem (foto in video)


V nedeljo popoldne je Društvo žena Sv. Florijan v gasilskem domu Sv. Florijan prvič organiziralo zabavno-glasbeno prireditev Vsaka vas ima svoj glas. Da bi članice društva pribižale ljudsko pesem tudi mlajšim, so v goste povabile različne pevce in pevske skupine iz okoliških vasi in krajev. Slovenske ljudske pesmi so se skozi zgodovino nadgrajevale, spreminjale, ohranjale in pele pa vedno ob različnih tradicionalnih praznikih, delu na kmetiji, likofih in ostalih običajih.

Vaške pevke iz Pristave.
Vaške pevke iz Pristave.

Predsednica Društva žena Sv. Florijan Lojzka Ferčec je dejala, da so letošnjo prireditev organizirale z namenom, da se tudi same članice društva spomnijo časov njihove mladosti. Ohranjanje ljudske pesmi so si zadale za cilj in pokazati tudi mlajšim rodovom, da se ljudska pesem ohranja samo s petjem in prenosom na mlajše rodove.

Predsednica Društva žena Sv. Florijan Lojzka Ferčec.
Predsednica Društva žena Sv. Florijan Lojzka Ferčec.

Pevci in pevke (Vaške pevke iz Pristave, iz Kristan Vrha, pevke it Rogatca …) so se z nastopom spomnili tudi časov, ko je bilo potrebno več delati kot danes. Petje je vedno ljudi povezalo in motiviralo za nadaljnje trdo delo, tudi otrok. Danes so drugi časi, malo otrok posega po ljudskem izročilu, glasbenih inštrumentih, jih ljudska glasba sama po sebi ne zanima. Morda se v prihodnje pa vendarle najdejo tudi mladi, ki bodo tako suverno nastopili skupaj z njimi na naslednji prireditvi. Letos so nastopili David Fric, Planinski band iz Rogaške Slatine z Jerič Slavotom, Faloti iz Stoperc, Vaške pevke iz Pristave, Ljudske pevke iz Rogatca in Ljudske pevke iz Kristan Vrha.

florjan (23)

Vabljeni k ogledu videoprispevka in galerije fotografij.

f/t/v: jC

F: Društvo žena Sv. Florijan

razstava-mack-polsi-klik3

Save