Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lovska družina Podčetrtek obeležila 70 let delovanja (foto)


lovska_druzina_podcetrtek_1Minulo soboto je Lovska družina Podčetrtek v Zeleni dvorani Aparthotela Rosa v Podčetrtku s slavnostno sejo obeležila 70 let delovanja. Dogodka so se poleg članov LD Podčetrtek in njihovih boljših polovic udeležili tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, župan Peter Misja, podpredsednik Lovske zveze Slovenije Ivan Malešič, predstavnik Savinjsko-Kozjanske zveze lovskih družin Celje Zdravko Mastnak, predstavnik Zavoda za gozdove Republike Slovenije in člani sosednjih lovskih družin.

Poslanstvo lovcev in lova danes drugačno kot v preteklosti

Uvodoma je zbrane nagovoril starešina Lovske družine Podčetrtek Boris Počivavšek. Preletel je zgodovino LD Podčetrtek, ki upravlja z loviščem v skupni izmeri skoraj 3700 ha. Po besedah Počivavška dobršen del lovišča predstavlja neokrnjena narava na pobočjih Rudnice, kjer danes stoji čudovita “Pavlinova bajta”, ki so jo leta 1956 kot skromno leseno zatočišče postavili takratni gozdarji in lovci za svoje potrebe.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa so na Olimski gori zgradili nov lovski bivak, ki ga je sicer pred osmimi leti do tal porušilo neurje, a so ga lovci s številnimi urami prostovoljnega dela postavili in danes bivak poleg funkcionalnosti predstavlja tudi simbol sožitja lovcev, gozdarjev in drugih ljubiteljev narave.

Počivavšek je med drugim tudi poudaril, da je primarna naloga slovenskega lovca, da varuje divjad in naravo. Lovstvo je po njegovih besedah mnogo širši pojem od samega lova, ki sicer človeka spremlja skozi celoten evolucijski razvoj. Če je sprva lov človeku predstavljal pogoje za preživetje, sta danes lov in lovstvo v Sloveniji utemeljena na načelu trajnostne rabe naravnih virov in zagotavljanju stabilnosti ter z okoljem usklajenih populacij divjadi.

Slednjega se zavedajo prav vsi člani LD Podčetrtek, naloga starejših lovcev pa je mladim prenašati to poslanstvo. Počivavšek je še izpostavil odlične odnose s sosednjimi lovskimi družinami, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem ter se zahvalil županu Misji za dober posluh za aktivnosti v dobro vseh in lovske družine.

lovska_druzina_podcetrtek_2

Lovski družini so ob jubileju čestitali in vse dobro zaželeli tudi v prihodnje župan Peter Misja, podpredsednik Lovske zveze Slovenije Ivan Malešič, predstavnik Savinjsko-Kozjanske zveze lovskih družin Celje Zdravko Mastnak, predstavnik Zavoda za gozdove Republike Slovenije in predstavniki sosednjih lovskih družin.

Podelili posebna priznanja

Obeležitev 70-letnega delovanja je bila v prvi vrsti priložnost za pregled preteklega dela lovcev in podajo smernic za prihodnost, obenem pa tudi priložnost za podelitev posebnih priznanj.

Znak za lovske zasluge so prejeli Martin Amon, David Flajnik, David Počivavšek in Rok Valek. 

Zlati znak za lovske zasluge sta prejela Jože Ivačič in Venči Valek.

Red za lovske zasluge druge stopnje so prejeli Vlado Hrovatič, Drago Omerzu in Eda Omerzu.

Plaketo LD Podčetrtek pa so prejeli župana občine Podčetrtek Peter Misja ter lovska prijatelja Ivan Valek in Milan Toplišek.

Čisto na koncu pa so podelili tudi spominske plakete, ki so jih prejele sosednje lovske družine (LD Kozje, LD Pristava pri Mestinju, LD Loka pri Žusmu in LD Zagorska Sela) za dobro medsosedsko sodelovanje.

lovska_druzina_podcetrtek_3

Za kulturno-glasbeni program so poskrbeli člani KUD Štajerski rogisti, trobentača Aleš Mlinarič in Gašper Valek ter VS Osti jarej. Program je povezoval Darko Pepevnik.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

gustav-2016-klik