Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V svoj namen predali rekonstruirano cesto Šonovo-Belo


odprtje_ceste_sonovo_belo_2016_1Dolgo pričakovana rekonstrukcija ceste Šonovo–Belo, se je pričela v sredini junija letos. Krajani in uporabniki ceste so navdušeno in potrpežljivo spremljali dela ter se minuli petek še posebej veselili, ko so 1.200 metrov dolg odsek ceste predali svojemu namenu.

Hvaležni Občini Kozje, ki je zagotovila nekaj več kot 150 tisoč evrov za izvedbo rekonstrukcije ceste, ter vsem, ki so pri investiciji kakorkoli pomagali, so minuli petek pripravili slovesno otvoritev v želji, da cesta varno služi svojemu namenu.

Naj spomnimo, da so v sredini meseca junija v Šonovem, v Občini Kozje zabrneli delovni stroji in začela se je dolgo pričakovana rekonstrukcija ceste Šonovo–Belo. Sredstva za rekonstrukcijo je Občina Kozje pridobila letošnjo pomlad s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z naslova sofinanciranja občinskih investicij s sredstvi 23. člena Zakona o financiranju občin.

Za izvajalca rekonstrukcijskih del je bilo izbrano gradbeno podjetje GIC gradnje, d.o.o., iz Rogaške Slatine, dela pa so bila ovrednotena na 152.769 evrov z vključenim DDV-jem. Uredil se je 1.200 metrov dolg odsek ceste. Obnovitvena dela pa so obsegala ureditev odvodnjavanja, sanacijo globinskih poškodb na cestišču in sanacijo dveh manjših usadov, razširitev asfaltnega vozišča na širino štirih metrov, izravnavo neravnin in preplastitev odseka ceste ter ureditev in utrditev bankin v širini 0,5 metra na obeh straneh vozišča.

odprtje_ceste_sonovo_belo_2016_2

NAJ BO TO VARNA CESTA IN CESTA PRIJATELJSTVA

Novo, široko in lepo cesto so uradno svojemu namenu predali minuli petek, ko so se zbrali vaščani Šonovega, Belega, Kort in Zdol, na Zdolah pri domačiji Klobasa Rupreta. V svoji sredi so se razveselili županje Kozjega Milence Krajnc, predstavnikov občinske uprave in svetnikov, predsednice Krajevne skupnosti Kozje Anje Kostanjšek, predstavnika izvajalca del podjetja GIC Gradnje ter ostalih gostov, ki so se skupaj z njimi veselili pomembne otvoritve.

Dodatno veselje med vse prisotne sta s pesmijo prinesli še mladi glasbenici Neli in Anja, potem pa je besedo dobila županja Milenca Krajnc. »Jesen se bohoti v svoji največji veličini in veselimo se številnih sadov, ki nam jih je letos namenila narava. Da pa smo do tega prišli, je potreben določen čas. Ta čas pa je bil potreben tudi, da smo zgradili cesto, ki jo danes predajamo svojemu namenu,« je dejala županja Milenca ter dodala, da vsak projekt zori in zahteva potreben čas, da dozori.

Tako je bilo po njenih besedah tudi v primeru ceste Šonovo–Belo, ki se je v petek predajala svojemu namenu. Krajnčeva je povedala, da gre za velik projekt, dodala pa je tudi, da to ni edina cestna pridobitev v Občini Kozje letos. Omenila je še cesto Buče–Polje, ki že služi svojemu namenu, ter izrazila veselje, da so se ob petkovem odprtju zbrali vaščani in sosedje, ki jih bo cesta povezovala v dobrem in slabem, ter jim zaželela, da bo to varna cesta, cesta prijateljstva. V nadaljevanju je še povedala, da so pred nami časi, ki bodo zahtevali vedno več sodelovanja tako na lokalni, soseski in državni ravni. Ob tem je izrazila veselje, da se zadeve premikajo tudi pri cestah, ki so pod okriljem države, in poudarila, da imajo trenutno v občini kar šest semaforjev.

odprtje_ceste_sonovo_belo_2016_3

Prva dva sta postavljena zaradi gradnje mostu v Bistrici pri Lesičnem na cesti Ledinščica–Loke, semaforja sta še na Drenskem Rebru, kjer se izvaja sanacija plazu na državni cesti, zadnja dva pa sta na državni cesti Buče–Kozje, ki se popolnoma rekonstruira. Po besedah županje bodo vse te ceste v prihodnosti pripomogle k še večjemu razvoju krajev v občini. Vsi omenjeni projekti pa po njenih besedah zahtevajo veliko prizadevanja in angažiranja, zato je tudi vse zbrane pozvala k sodelovanju predvsem takrat, ko je pri pripravah projektne dokumentacije treba odstopiti kakšen kos zemlje.

Včasih se namreč žal zgodi, da je lažje financirati celoten projekt, kot pa dobiti meter zemlje. »To se pri izgradnji te ceste ni zgodilo,« je poudarila Krajnčeva in se zahvalila vsem lastnikom zemljišč, ki so prispevali svoj košček zemlje, ter izrazila zahvalo vsem, ki so v času gradnje potrpeli, saj so dela povzročala kar nekaj zastojev. Zahvalila se je še izvajalcem del in nadzoru ter sodelavcu Danielu Čoklcu, ki je bdel nad projektom. Vsi zbrani so županji navdušeno zaploskali in ji v zahvalo za ves trud izročili cvetje.

PO PREREZU TRAKU VELIKO VAŠKO SLAVJE

Zbrane je nagovorila še predsednica Krajevne skupnosti Kozje Anja Kostajnšek, ki se je prav tako zahvalila vsem, ki so pripomogli k temu, da se bodo krajani vozili po lepši, širši in varnejši cesti, še preden so prerezali otvoritveni trak, pa so zbrani najprej prisluhnili profesorju Johanu, ki je pripravil kratko satirično predavanje o straniščni poeziji. V profesorju so vsi prepoznali domačina Viljema K. Rupreta, ki jih je dodobra nasmejal.

odprtje_ceste_sonovo_belo_2016_4

Še preden so cesto čisto uradno odprli, jo je blagoslovil še farni župnik Niko Marovt in vsem uporabnikom ceste zaželel, da se po njej vozijo »po pameti«. Otvoritveni trak so potem prerezali županja Milenca Krajnc, predsednica Krajevne skupnosti Kozje Anja Kostajnšek ter Karli Gorjup. Potem, ko je bila cesta odprta, so vsi skupaj veselo nazdravili ter se družili ob pogostitvi, ki so jo pripravili domačini. Gospodinje so zaupale, da so imeli tokrat glavno besedo pri peki mesa moški, same pa so pripravile vse ostalo potrebno, da so bili vsi skupaj več kot siti, odžejani in zadovoljni. Za še več dobre volje je poskrbel domač harmonikar Bojan Kladušek, vsi skupaj pa so se nove ceste veselili vse do večera.

Vir in foto: Zdenka Ivačič, OKo