Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Olimju praznično na Slomškovo nedeljo


praznik_ks_olimje_in_slomskova_nedelja_2016_1Krajevna skupnost Olimje je krajevna skupnost, ki jo zaznamujejo številne naravne in kulturne danosti, ki privabljajo obiskovalce od blizu in daleč. Svoj pečat pa je v Olimju pustil tudi Anton Martin Slomšek, ki je 26. septembra v olimski cerkvi obhajal novo mašo, in krajani so se odločili, da prav Slomškovo nedeljo izberejo za svoj krajevni praznik. Minulo nedeljo so se zato najprej zbrali pri sveti maši, potem pa imeli prijetno druženje na samostanskem dvorišču.

Če v večini krajevnih skupnosti velja, da je središče dogajanja ponavadi kakšen gasilski dom ali dom krajanov, to v Olimju ne drži. Tukaj se krajani, tesno povezani s patri iz olimskega samostana, srečujejo v objemu tamkajšnjega samostana. Tudi na dan praznovanja krajevnega praznika je bilo tako. Vsi so se najprej zbrali pri sveti maši v olimski cerkvi, medtem pa je na samostanskem dvorišču že dišalo po golažu, ki ga je skuhal domači kuhar Boštjan Toplišek.

Krajani, pod vodstvom predsednika Krajevne skupnosti Olimje Marka Žolgarja, so pripravili vse potrebno za izvedbo kulturnega programa in druženja, na travniku ob dvorišču pa so umetniki Mednarodne likovne kolonije Olimje že razstavili svoja dela, ki so prikazovala lepote Olimja. Oče te likovne kolonije in njen idejni vodja, Toplica Ignjatović, je povedal, da gre za deseto kolonijo, na kateri je sodelovalo deset umetnikov, med temi celo umetnica iz Rusije. Vsa nastala dela pa so po besedah Ignjatovića podarili župnijski Karitas.

praznik_ks_olimje_in_slomskova_nedelja_2016_2

SODELOVANJE IN DOBRO DELO PRINAŠATA UREJENE IN LEPE KRAJE

Po končani maši je zbrane nagovorila in pozdravila Karmen Stojan ter prvega k besedi povabila predsednika Krajevne skupnosti Olimje Marka Žolgarja. Ta je bil vesel, ker so si krajani kljub obilici jesenskega dela vzeli čas in se udeležili praznika krajevne skupnosti. Povedal je, da so v letu med obema praznikoma v krajevni skupnosti uspeli urediti kar nekaj priklopov na vodovodno omrežje, bogatejši pa so še za več sto metrov asfalta. Zahvalil se je občini za posluh in dobro sodelovanje ter vsem krajanom, ki so pomagali pri pripravi krajevnega praznika.

Med gosti na praznovanju je bil tudi župan Peter Misja, ki se je najprej zahvalil predsedniku Žolgarju, da je prevzel funkcijo predsednika, in izrazil zahvalo za sodelovanje in dobro delo. Omenil je, da se je ravno vrnil iz Brna, kjer je Občina Podčetrtek sprejela zastavo organizatorja zaključne prereditve Entente florale. To pomeni, da to veliko prireditev, na kateri je leta 2009 bilo z zlatom za urejenost okronano tudi Olimje, naslednje leto gosti prav Občina Podčetrtek. Dodal je še, da bodo poleg že omenjene prireditve v naslednjem letu gostili veliko pomembnih prireditev v evropskem in svetovnem merilu, kar posledično pomeni veliko promocijo naših krajev in številne obiskovalce.

Mnogi se namreč po njegovih besedah še ne zavedajo, da tovrstna dogajanja našemu turističnemu okolju prinašajo veliko in nenazadnje nosijo kruh vsem tistim, ki se ukvarjajo s turizmom. Vsled tega je po besedah župana tudi prav, da v občini zgledno skrbijo za infrastrukturo. Tako je bilo tudi v Krajevni skupnosti Olimje kar nekaj postorjenega, od ureditev cest, kanalizacije in raznih sanacij, do konca leta pa bodo zamenjane še vse azbestne vodovodne cevi. Na nivoju občine pa se po županovih besedah trenutno ureja zgornja etaža vrtca. Misja se je ob koncu zahvalil vsem krajanov Olimja in predvsem patrom, ki skrbijo, da Olimje ostaja lepo in urejeno.

praznik_ks_olimje_in_slomskova_nedelja_2016_3

HVALNICA SLOMŠKU

»Anton Martin Slomšek je bil najbolj slovenski med našimi škofi, ki je znal v pravem trenutku prenesti svoj sedež na uresničljivo severno mejo slovenstva. Bil je vsestranski učitelj. Njegova vzgojna skrb je veljala najmlajšim in odraslim. V svojih delih govori o narodu, veri, uravnavanju življenja, kulturi in slavnih slovenskih možeh, poje pesmi in pridiguje. V dno duše je poznal svoj narod in je razumel etično vrednost in spoštovanje svojega jezika in naroda že tedaj, ko je povsod vladalo splošno mrtvilo. Slomšek ni bil samo reformator slovenske šole, marveč pravi ljudski pedagog,« tako je povedala povezovalka programa Karmen in Marijo Lipošek povabila, da odrecitira Slomškovo pesem o Olimju. Z recitacijo Župančičeve pesmi »Z vlakom« pa sta praznovanje obogatila še Tom Verboten in Alen Milčevski.

Po končanem kulturnem programu so se krajani zadržali na samostanskem dvorišču, se okrepčali z golažem in sladkimi dobrotami, ki so jih pripravile pridne gospodinje, poklepetali ter si zaželeli, da se večkrat družijo.

Vir in foto: Zdenka Ivačič, OKo