Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Evropski teden mobilnosti tudi v Šmarju pri Jelšah


etm_pasicaV sklopu evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki se mu Občina Šmarje pri Jelšah letos pridružuje prvič z dvema dogodkoma, bodo v torek, 20. septembra, parkirišča ob občinski stavbi, sodišču in upravni enoti v Šmarju pri Jelšah zaprta za ves promet. Parkirišče bodo namreč spremenili v igrišče.

Evropski teden mobilnosti v evropskih državah poteka vsako leto od 16. do 22. septembra, od leta 2002, s ciljem ozaveščati in spodbujati k izvajanju trajnih ukrepov, ki izboljšujejo stanje na področju trajnostnega prometa v posameznih državah, mestih, naseljih. Osrednja tema letošnjega tedna mobilnosti je Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost.

Prvič v Šmarju pri Jelšah

ETM bo letos ponovno povezal številna evropska mesta v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Projektu se z različnimi aktivnostmi prvič pridružuje Občina Šmarje pri Jelšah.

Osrednji prireditveni dan bo v torek, 20. septembra, glavnina aktivnosti pa bo potekala na parkirišču ob občinski stavbi. Zato bo parkirišče na Aškerčevem trgu 12 ves dan zaprto za promet.

Občani, ki bodo imeli opravke na občini, upravni enoti, sodišču, bodo lahko parkirali na urejenih parkiriščih za avtobusno postajo in kulturnim domom, parkirišča so še pri lekarni in zdravstvenem domu.

etm_parkirisca_smarje
V torek, 20. septembra, ne bo mogoče parkirati na parkirišču na Aškerčevem trgu 12, jeklene konjičke boste lahko pustili na ostalih parkiriščih v Šmarju.

 

Pestro dogajanje na različnih lokacijah

ETM bodo v Šmarju obeležili z različnimi aktivnostmi. Zaprto parkirišče ob občinski stavbi bodo pod sloganom “Parkirišče bo igrišče” spremenili v igrišče, ob katerem bodo klopce, na katerih bodo občani in ostali obiskovalci lahko posedeli in kaj prebrali, občudovali aranžmaje šmarskih cvetličarjev ali pa kar tako pomenkovali z znanci.

Med 7. in 19. uro bodo organizirali odprto otroška galerijo (risanje po parkirnih površinah, otroški cestni poligon), pravljico pod drevesom, vadbeno uro (z rekviziti ali brez njih), vožnjo z avtomobilom in kolesi na električni poligon in razstavo literature z bralnim kotičkom na temo mobilnosti (kolesarjenje, gibanje, zdrav način življenja).

Ob 9. uri bo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah oz. v parku pred Občino Šmarje pri Jelšah potekala pravljična ura Formula ena in policaj Mataj.

Popoldne, med 15. in 16:30. uro, vabljeni na družinsko kolesarjenje, ki bo potekalo po kolesarski stezi Šmarje pri Jelšah – Dol pri Pristavi.

Ob 17. uri bo v spodnji dvorani kulturnega doma še druga javna razprava v sklopu izdelave Celostne prometne strategije Občine Šmarje pri Jelšah.

Evropski teden mobilnosti bodo obeležili v številnih ustanovah

V tednu mobilnosti bodo v šolah in vrtcih ter ostalih ustanovah potekale še druge aktivnosti; med drugim bodo na parkirnih površinah pred osnovno šolo Šmarje pri Jelšah postavili nova stojala za kolesa, izvedli likovne delavnice, za učence prve triade organizirali spoznavanje kraja po varnih poteh.

V enotah vrtca bodo spoznavali prometno signalizacijo, obiskali policijsko postajo, likovno ustvarjali na temo prometa in mobilnosti. V aktivnosti se bodo vključila številna društva in ostale organizacije.

ETM bodo zaključili v četrtek, 22. 9., s priložnostno slovesnostjo na Belem, kjer imajo nov pločnik, javno razsvetljavo, osvetljena prehoda za pešce in urejeni avtobusni postajališči.

Vir : Občina Šmarje pri Jelšah