Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Častitljivih 550 let šolstva na Pilštanju in v Lesičnem (foto in video)


Stoji učilna zidana, pod njo je stara jablana …

Pilštanj letos obeležuje 550-letnico šolstva. Zgodovina osnovnega šolstva na Slovenskem sega v čas reformacije in začetek šole na Pilštanju je datiran 12. marca 1466, kar dokazuje darilna pogodba. Zagotovo je ohranjanje šolstva na tem območju eno izmed pohvalnih dejanj vseh, ki so bili s tem povezani. Čeprav se slovenska beseda v šoli mnogokrat ni smela slišati, se je pa ohranila pri domačinih in narodno zavednih slovenskih učiteljih, ki so z malimi koraki prispevali tudi k razvoju jezika.

550 let šolstva na Pilštanju.
550 let šolstva na Pilštanju, kjer so posadili dren ter pokazali učilnico povojnega časa.

Osrednja prireditev je potekala na OŠ Lesično in v spodnjem videoprispevku si lahko pogledate, kaj je ob tej priložnosti povedala slavnostna govornica prireditve ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi monografijo 550 let osnovne šole Pilštanj-Lesično, v kateri sta avtorja Jože Lipnik in Irena Krajnc predstavila podatke iz zgodovine šole, drugi del pa je posvečen sedanjemu delu šole v Lesičnem.

Jože Lipnik in Irena Krajnc, avtorja nove monografije ob 550-letnici šolstva na Pilštanju in v Lesičnem.
Jože Lipnik in Irena Krajnc, avtorja nove monografije ob 550-letnici šolstva na Pilštanju in v Lesičnem.

Nekdanja OŠ na Pilštanju in v Lesičnem sta že od nekdaj povezani, s selitvijo šole v Lesično pa sta se ponovno zapisali v zgodovino. Učenci danes imajo večjo šolo in v njej dosegajo odlične rezultate. Ravnateljica OŠ Lesično, Irena Krajnc, je ob tej priložnosti povedala, da so dobri rezultati posledica povezovalnega dela vseh. Učenci pridno sodelujejo v mnogih aktivnostih, pohvalijo se lahko z raziskovalnimi nalogami ter z njihovim listom Zimzelen. V spodnjem prispevku vas vabimo, da si pogledate, kaj je ob tej priložnosti povedala ravnateljica OŠ Lesično, Irena Kranjc:

Slavnostna prireditev ob 550-letnici šolstva.
Slavnostna prireditev ob 550-letnici šolstva.

Kulturni pogram so pomagali soustvarjati učenci OŠ Lesično, Jasmina Levičar ter člani Turistično-kulturnega društva Lesično-Pilštanj. Otroci so pokazali stare vaške igre, ki so se jih igrali na poti domov iz šole, slišali pa smo tudi kozjansko-bizeljsko narečje, ki spada v štajersko narečno skupino.

Monografija ob 550-letnici.
Monografija ob 550-letnici.

Po prireditvi je sledilo druženje v prostorih OŠ, kjer so se zbrali bivši in sedanji učitelji, učenci in ostali gostje prireditve ter izmenjali svoje osnovnošolske prigode.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

f/t/v: J. C.

pivo-struna-polsi