Veliki šmaren: na Svetih gorah maševal upokojeni nadškof msgr. dr. Anton Stres (foto in video)

15. 8. 2016 19:35

marijino_vnebovzetje_svete_gore_2016_1Petnajstega avgusta katoliški in pravoslavni kristjani obhajamo Marijino vnebovzetje, imenovano tudi veliki šmaren in velika maša. Gre za enega največjih krščanskih praznikov, katerega slavljene sega v čas apostolov. Splošno pa se na ta dan kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa.

Marija zgled, ki ga potrebujemo vsi
Tradicionalna romanja k številnim cerkvam ljudem stoletja pomagajo premagovati težke življenjske preizkušnje, obenem pa jih na tovrstne svete kraje vodi hrepenenje po dotiku bližine z božjim, pa tudi medsebojno druženje in spoznavanje. In ravno na to je v uvodu pridige izpostavil upokojeni nadškof Stres, ki je na Svetih gorah v cerkvi Matere Božje daroval obe dopoldanski maši.

marijino_vnebovzetje_svete_gore_2016_3

V nadaljevanju je Stres izpostavil starodavnost svetišča Matere Božje na Svetih gorah, kamor že stoletja ob praznikih romajo številni verniki od blizu in daleč, da bi se v miru in spokoju priklonili in priporočili božji materi Mariji.

Osrednje in prvo mesto Marije po besedah Stresa ostaja poslanstvo matere Jezusa. Skupaj z Jezusom je delila poslanstvo, ki je temeljilo na močni veri in zaupanju, kar je za seboj v tistih časih potegnilo številne posledice. Morala je biti pod križem in gledati, kako njen sin umira in mu ne more pomagati.

marijino_vnebovzetje_svete_gore_2016_2

Vera in zvestoba sta nedvomno najbolj pristni danosti vernikom. In prav Marija je tisti prvi zgled čiste vere in zvestobe, kljub trpljenju in bolečini je namreč verjela v božji načrt.

Celotni pridigi, v kateri je izpostavljena vloga Marije, ki jo je Stres aktualiziral, lahko prisluhnete tukaj:

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X