Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje pri Jelšah: na Rokovo romarje nagovoril mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto in video)


rokovo_2016_smarje_1Tudi letos so se v Šmarju pri Jelšah na godovni dan zavetnika in priprošnjika proti kužnim boleznim sv. Roka številni romarji povzpeli po znameniti kalvariji do ene najlepših baročnih cerkva v Sloveniji. Tam je potekal tradicionalni nagovor na zunanjem delu cerkve, ki ga je letos opravil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl.

Cerkev sv. Roka po besedah nadškofa Cvikla prežeta s posebno božjo bližino

Nadškof Alojzij Cvikl je uvodoma izpostavil, da je cerkev sv. Roka eden izmed krajev, ki je prežet s posebno božjo bližino. Romarji so po besedah Cvikla skozi stoletja ravno na tem kraju izrazili nešteto prošenj in molitev, izlitih je bilo veliko bolečin. Po drugi strani pa so taisti romarji zapuščali cerkev notranje potolaženi in opogumljeni za življenje.

Zbrane je pozval, da bi vsak od njih začutil, da je romar, da bi vsak dan začeli dan kot romarji – z molitvijo v zavesti božje navzočnosti in božje bližine in v zavesti, da s svojim delom in svojimi križi služimo Gospodu.

rokovo_2016_smarje_2

Odličen zgled za romarja je plemič Rok, ki je prodal očetovo grofovsko premoženje in se odpravil na romanje v Rim. Romanje je prekinil zaradi potrebnih bolnikih, okuženih s kugo, ki je tedaj razsajala po evropskih deželah. Tako tudi mi na svoji poti srečujemo različne ljudi, tudi take, ki iščejo našo bližino, ki hrepenijo po topli besedi. A za to si moramo vzeti čas, da se ustavimo.

Tudi papež Frančišek je eden tistih, ki se po besedah Cvikla zna vživeti v današnjega človeka, kar se najbolje manifestira v obliki njegovih govorov in dejanj. Zakrament sprave je tisti, ki je danes še posebej aktualen. Da vstanemo, da z božjo pomočjo lahko vstopimo nazaj v naše življenje. Sad letošnjega svetega leta je, da tudi mi postanemo usmiljeni. Ljubezen, prežeta z usmiljenjem, prinaša novo ozračje in nove pogoje za človeka vredno življenje. In tega si vsi želimo.

Kugo današnjega časa pa po besedah Cvikla predstavlja egoizem, da vidimo le sebe. V kolikor bomo uspeli v ospredje namesto “jaz” postaviti “ti”, bomo zagotovo premagali tudi to bolezen.

rokovo_2016_smarje_3

Bogoslužje se je nadaljevalo v krogu številnih dušnih pastirjev iz bližnje okolice.

Nadškof Cvikl je v bogatih prispodobah ubesedil še nekatere globoke misli, kar si lahko ogledate v spodnjem video posnetku, saj smo njegovo pridigo posneli v celoti.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij.

eH

muri-polsi-klik