Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poletje v Podčetrtku 2016: Lovrenčev sejem in državno tekmovanje v kuhanju bučne juhe (foto in video)


olovrencevo_podcetrtek_2016_1V nedeljo se je v Podčetrtku odvil tradicionalni Lovrenčev sejem, ki je po besedah organizatorjev privabil rekordno število obiskovalcev. Pestri sejemski ponudbi, srečelovu, predstavitvi turističnih društev in šestemu državnemu tekmovanju društev kmetic v kuhanju bučne juhe, so letos prvič pridružili še medgeneracijski kotiček z otroškimi delavnicami, igrali, mini ZOO in druženje s starejšimi. Najboljšo bučno juho so po oceni strokovne komisije pripravile članice Društva žena občine Rogatec.

V spremljevalnem zabavno-glasbenem programu so se predstavili Godba Orlica, Jasmina in Mateja, Ljudske pevke iz Dobrne, Šani-Šeni, Tamburaši iz Rogatca, Twirling in mažuretni klub 5 elementov, ansambel Ga še ni blu in Veseli fušarji, za zabavo pod šotorom pa Ansambel Zadetek, letošnji zmagovalci festivala Vurberk.

lovrencevo_podcetrtek_2016_2

Lovrenčevo v znamenju sejemske ponudbe in bogatega spremljevalnega programa
Sveti Lovrenc je zavetnik revežev, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev in likalk. V čast svetniku se že vrsto desetletij osrednji trg v Podčetrtku spremeni v pestro sejemsko dogajanje, ki mu organizator dogodka, Turizem Podčetrtek, vsako leto vdihne kakšno novost. In tudi letos je bilo tako, saj so poleg “stalne” sejemske ponudbe obiskovalcem ponudili medgeneracijski kotiček z otroškimi delavnicami, igrali, mini ZOO in druženje s starejšimi.

Kot je že navada, so na stojnicah prevladovale domače dobrote in izdelki starih obrti. Obiskovalcem so se predstavili številni obrtniki, čebelarji, zeliščarji in drugi ponudniki domačih izdelkov iz domala vseh koncev Slovenije.

Seveda pa je številne obiskovalce pritegnilo državno tekmovanje društev kmetic v kuhanju bučne juhe, ki je letos potekalo šestič, za zlato priznanje se je letos potegovalo osem društev.

Najboljša bučna juha letos iz lonca članic Društva žena občine Rogatec
Tudi tokrat so v okviru Lovrenčevega svoje kuhalnice zavihtele žene iz različnih društev. Letos so tekmovale članice iz Društva žena Ajda, Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake-Mlinše-Kolovrat, Društva Gaja, Društva žena občine Rogatec, Društva kmetic Brežice, Društva žena Donačka Gora, Društva žena Sv. Florijan in Društva kmetic Divača.

lovrencevo_podcetrtek_2016_4

Kuharice (v ekipi so bile po tri) so imele tokrat na razpolago dobro uro časa, njihovo delo je ocenjevala 4-članska spremljevalna komisija (župan Peter Misja, župnik Jožef Rogač, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in kmetijska svetovalna delavka Hijacinta Šumer). Ocenjevali so številne podrobnosti, od urejanja miz, do urejenosti kuharic, seveda pa je bila njihova pozornost od samega začetka tekmovanja usmerjena v kotličke.

Končna ocena je bila po besedah Irene Ule sestavljena iz skladnosti uporabe živil, uporabe začimb in dodatkov, videza juhe in prostora, kjer se je juha kuhala in seveda okusa. Letos so najboljšo juho po oceni komisije skuhale članice Društva žena občine Rogatec, ki so prejele zlato priznanje, srebrnega so prejele članice Društva kmetic Ajda, vse ostale pa so prejele bronasta priznanja.

Zmagovalke državnega tekmovanja v kuhanju bučne juhe v Podčetrtku 2016.
Zmagovalke državnega tekmovanja v kuhanju bučne juhe v Podčetrtku 2016.

Pred kamero smo povabili glavno kuharico zmagovalne ekipe Jožico Krklec, ki nam je med drugim zaupala recept za najboljšo juho:

Bučne juhe pa so bile na voljo tudi obiskovalcem, ki so kaj kmalu spraznili kotle vseh tekmovalnih skupin.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

muri-polsi-klik