Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PGD Dobovec slovesno prevzelo novo gasilsko vozilo (foto in video)


V nedeljo popoldne so v Dobovcu pri Rogatcu slovesno predali namenu novo gasilsko vozilo. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič.

Na območju Občine Rogatec sicer delujejo tri gasilska društva, PGD Rogatec, Donačka Gora in Dobovec pri Rogatcu. Občina Rogatec je že od samega začetka nastanka Občine ogromno vlagala v gasilske domove, vozila in opremo, gasilci pa redno skrbijo za usposabljanja in izobraževanja. PGD Dobovec pa je najmlajše gasilsko društvo in letos praznujejo 30-letnico delovanja.

parada (1)

Glede na to, da je območje gasilskega društva pretežno gozdnato, so se za novo gasilsko odločili po tehtnem razmisleku. Novo vozilo je vozilo za gašenje gozdnih požarov GCGP-1, na podvozju vozila MAN TGM 13 290.

PGD Dobovec se lahko pohvali, saj je njihovo novo vozilo edino tovrstno vozilo na območju Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, ki pokriva 26 prostovoljnih gasilskih društev.

Finančno jim je na pomoč priskočila Občina Rogatec ter posamezni donatorji. PGD Dobovec ima močan steber prijateljstva, kar potrjujejo tudi bronasti donatorji (Kava bar Janko, Martin in Cvetka Šlamberger, Igor Bele, Jagros d. o. o., Društvo ročnih možnaristov, Gic gradnje, d. o. o., PGD Sv. Florijan, Kotnik Ivan), srebrni donator MOS servis, d. o. o. ter zlati boter Mesnine Žerak.

parada (5)

Ministrica je pohvalila njihovo delo in se zahvalila za njihovo nesebično pomoč.

parada (2)

V svečanem govoru je ministrica izpostavila, da je Dobovec kraj z bogato gasilsko tradicijo:

“gasilci vedno držite skupaj, tako ob dobrih kot težkih dogodkih, v oporo ste sočloveku in celotni skupnosti. Vam gasilcem v teh krajih bi se rada še posebej zahvalila, za vso pomoč ob zahtevnih razmerah, s katerimi se je naša država soočala ob obsežnem valu begunske krize emigrantov.Kljub temu da je bilo Ministrstvo za notranje zadeve glede na zakonodajno ureditev nosilec za varovanje državne meje, se je Ministrstvo za obrambo aktivno vključilo v podporo njihovemu delovanju z logistično podporo. Pomembno delo pri tem pa ste opravili tudi vi spoštovane gasilke in gasilci.

In v imenu Vlade Republike Slovenije se vam zahvaljujem za vse vaše požrtvovalno in strokovno delo, ki ste ga opravili na mejnih prehodih Dobovec Rogatec ter pri postavljanju tehničnih ovir oz. žične ograje. Vaš prispevek je bil zelo pomemben del skupnega obvladovanja zahtevne situacije. Slovenski gasilci ste bili v svoji dolgoletni zgodovini, pri tem je seveda potrebno ponovno poudariti, da je PGD Rogatec sploh eno izmed najstarejših slovenskih gasilskih društev, vedno steber domoljubja in etične drže. /…/

Glede gasilstva v vaših krajih bi rada izpostavila še dva vidika, ki ju imam za zelo pomembna. V prvi vrsti bi rada izpostavila velik pomen angažiranja vodstva lokalne skupnosti za razvoj gasilstva, drugi vidik, ki bi ga izpostavila, pa je ta, da je ob zavedanju dejstva, da se naravne in druge nesreče širijo ne glede na občinske, regijske ali državne meje, je zelo pomembno sodelovanje in povezovanje vseh služb, ki delujejo na področju zaščite in reševanja na celotnem širšem območju.”

Izmenjava listin o pobratenju PGD Dobovec in Klenovec Hum na Sutli.
Izmenjava listin o pobratenju PGD Dobovec in Klenovec Hum na Sutli.

Kulturni program je povezovala Mateja Bobek, za glasbeni vložek sta poskrbeli Jasmina Levičar in Mateja Bobek ter Mešani pevski zbor KD Anton Stefanciosa Rogatec. Vozilo je blagoslovil rogaški župnik g. Andrej Grobelnik.

Vabljeni k ogledu fotografij in videoposnetka parade.

ftv: Cj

sentrupert-polsi-klik