Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obisk kipa Fatimske Marije Romarice v Šmarju pri Jelšah


obisk_marije_fatimske_smarje_2016_1Sinoči so v verniki v župnijski cerkvi v Šmarju pri Jelšah praznovali prihod milostnega kipa Marije Romarice iz Fatime. Dogodek so pospremili v velikem številu, pri bogoslužju so sodelovali duhovniki in župniki iz sosednjih župnij.

Ob 20. uri so Marijo Romarico iz Fatime sprejeli v župnijski cerkvi, kjer je potekala sveta mašo, po njej pa je sledila procesija z milostnim kipom in  lučkami. Sledilo je celonočno bdenje pred podobo Fatimske Matere Božje. Po jutranji sveti maši je sledilo slovo od kipa, ki pot nadaljuje po dekaniji Rogatec. Gre za že tretji prihod kipa v Sloveniji, dva dosedanja prihoda sta bila leta 1997 in 2008. Kip bo po Sloveniji potoval vse do 13. oktobra 2016.

V Fatimi na Portugalskem naj bi se 13. maja 1917 Marija prikazala trem otrokom – Jacinti (Hiacinti) in Frančišku ter Luciji dos Santos. Prikazovanje naj bi se dogajalo še naprej, vsak mesec do 13. oktobra. Seveda so bila prikazovanja po eni strani deležna številnih nasprotovanj, veliko ljudi pa je verjelo.

obisk_marije_fatimske_smarje_2016_2

Cerkvena oblast je seveda začela opazovati vedenje otrok, sporočila, prikazni, čudeže, mišljenje verujočih in neverujočih ljudi. Raziskava je trajala 8 let in 30. oktobra 1930 je leirijski škof Jose Coreira di Silva objavil Pastirski list o čaščenju rožnovenske Matere božje v Fatimi.

Marija Romarica iz Fatime dala svetu prerokbe

Pri prvem prikazovanju je Marija naročila pastirčkom, naj pobožno molijo rožni venec. V junijskem prikazovanju naj bi jim povedala prvo skrivnost, napoved smrti Jacinte in Frančiška, kar se je kmalu uresničilo. Ob tem je napovedala, da bo Lucija živela dlje časa, ker hoče po njej Jezus razširiti po svetu čaščenje Marijinega Brezmadežnega Srca. Papež Janez Pavel II. je beatifikacijo Jacinte in Frančiška razglasil 13. maja. 2000.

Marija naj bi napovedala drugo svetovno vojno, končno zmago njenega Brezmadežnega Srca in da se bo Rusija spreobrnila, kar velja za drugo skrivnost od treh.

Tretja skrivnost pa naj ne bila takoj za v javnost, Marija naj bi dovolila razkritje skrivnosti šele leta 1960 leta. V pismu, ki ga je Lucija napisala 1944, naj bi bilo zapisano, da bo izveden atentat na papeža, kar se je zgodilo 13. maja 1981. To skrivnost iz Lucijinega pisma je papež Janez Pavel II. razkril šele leta 2000.

obisk_marije_fatimske_smarje_2016_3

Ob zadnjem prikazovanju oktobra 1917, se je zbralo že okrog 70 tisoč ljudi. Marija se je predstavila, kot Gospa svetega rožnega venca in jim naročila, da njej v čast postavijo na tem kraju kapelico.

eH
Vir: spletna stran župnije Lesce