Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folk za Folk 2016: Mateja Gorjup in Marko Banda (foto, video)


Pretekli petek so obiskovalci prireditve FOLKzaFOLK 2016 lahko prisluhnili prekmurski ljudski glasbi v izvedbi Drameljčanke Mateje Gorjup in Beltinškega Marko Banda. 

FOLKzaFOLK je prireditev, ki je prežeta z ljudsko, folk, etno glasbo in predstavlja glasbena izročila naših prednikov na Slovenskem.  Glasbeni gosti prihajajo iz različnih pokrajin po Sloveniji in na Grobelno pripeljejo košček svojega glasenega ljudskega izročila. Leto so se organizatorji odločili za raziskovanje “prekmurske ravnice” in tako v goste povabili pevko Matejo Gorjup in Marko Bando

DSC06697

MATEJA GORJUP je glasbenica iz Dramelj, ki ima izrazit, sebi lasten umetniški izraz, kar pa je dokaj redko v našem prostoru in času. To daje njenemu ustvarjanju še dodatno težo. Hkrati pa odkriva in oživlja že nekatere pozabljene slovenske ljudske napeve, ki jih je načel zob časa ali pa zaprašeno čakajo v slovenski duhovni zavesti, da jih nekdo ponovno obudi … Zbranim je preko nastopa predstavila različne ljudske napeve, ki se jih je v večini primerov naučila preko poslušanja starejših.

Ljudska glasba ji je ostala v srcu vse do danes, vendar je sčasoma začutila potrebo po lastnem ustvarjanju tovrstnih napevov. “Razmišljala sem, kaj mi te skladbe pomenijo” je povedala zbranim in tako predstavila tudi sklop avtorskih skladb. Med njimi so bile tudi takšne, ki so tekom časa izgubile svojo melodijo in jo je tako po občutku dodala kar sama.

DSC06621

MARKO BANDA je glasbeni sestav, ki je lani praznoval 25-letnico delovanja in igra izključno ljudsko glasbo iz Prekmurja. Je edina glasbena zasedba, ki je melodije povzemala po ustvarjalcih tovrstne glasbe – Kociper-Baranja bandi oziroma Beltinški bandi. Prav zaradi tega imajo fantje »certifikat« za izvajanje prekmurske ljudske glasbe, na podlagi katerega so v preteklosti nekajkrat zastopali državo v tujini: v domala vseh državah srednje Evrope, Argentini, Urugvaju, Japonski, Grčiji in državah nekdanje Jugoslavije. 

Fantje so s svojimi inštrumenti nedvomno popestrili večerno dogajanje, manjkali je le še kakšna folklorna skupina, ki bi ob glasbi pred nami tudi zaplesala.

DSC06702

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije in videa.

opera-sentjur-polsi-klik