Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu prikazali že 18. Likof na taberhi (foto in video)


Muzej na prostem Rogatec je tudi letos pripravil etnografsko prireditev na prostem, Likof na taberhi. 18. prireditev so tudi letos soustvarjali skupaj s člani Zveze Društva upokojencev Kozjansko.

Program, ki je bil raznoliko sestavljen, je vseboval doživljajske delavnice Okusimo dediščino (peka žulik, zeliščarska delavnica, glasbena delavnica, Rogatko in njegove dejavnice), prikaze domačih obrti in opravil (vezenje, pletenje iz ličja in šibja, predenje in tkanje na statvah, trenje lanu, izdelava rož iz krep papirja, izdelovanje brezovih metel, grabelj, ročno kovanje, klepanje kose, pranje na štepihu), prikazali so mlačve žita (s cepci, z ročno mlatilnico, mlačev na gepelj s kravjo vprego), kosci so ročno kosili travo, prikazali so tudi žaganje hloda, potekal pa je tudi izbor naj sirove zavihanke. Obiskovalci so lahko na Marjetinem sejmu kupili tudi ročne izdelke. Program je povezoval Matjaž Kitak.

Člani Zveze DU Kozjansko so tudi letos pomagali soustvarjati že 18. Likof na taberhi.
Člani Zveze DU Kozjansko so tudi letos pomagali soustvarjati že 18. Likof na taberhi.

Najboljšo zavihanko je med gospodinjami, ki so jih prinesle v ocenjevanje, spekla Mira Rupnik.

15 sirovih zavihank, najboljšo je spekla Mira Rupnik.
15 sirovih zavihank, najboljšo je spekla Mira Rupnik.

Tudi letos so poskrbeli za najmlajše; po prikazu mlačve žita, so otroci lahko v Šmitovi hiši spekli svoj kruhek (žulike).

Cipa capa, res je bila dobra papa.
Cipa capa, res je bila dobra papa.

Po napornem kmečkem opravilu je ob večerih na kmetijah sledil tudi likof. Za praznovanje ob dobro opravljenem delu v Muzeju na prostem so letos poskrbeli Ljudski godci in pevci iz Lancove vasi pri Ptuju, Ljudske pevke iz Rogatca ter Planinski band Rog. Slatina.

likof (1)

Vabljeni k ogledu galerije fotografij in videoposnetka.

f/t/v: J. C.

Save

folkzafolk-polsi-klik