Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tekma žanjic in veselica pod Donačko goro (foto in video)


tekma_zanjic_donacka_gora_2016_1Minulo nedeljo je pri Vaško gasilskem dom Donačka Gora potekala tradicionalna tekma žanjic, ki jo že desetletje in pol prireja Društvo žena Donačka Gora. Tekmovanja se je udeležilo osem žanjic, največ hitrosti, obenem pa spretnosti in natančnosti, je prikazala domačinka Ivanka Nežmah. Po podelitvi je sledila veselica z ansamblom Ljuba Užmaha.

Tudi letos je Društvo žena Donačka Gora je pri tamkajšnjem gasilskem domu pripravilo tekmovanje žanjic. Udeležilo se ga je 8 žanjic, večina krajank, nekaj pa z bližnje okolice. Na bližnjem polju so se pomerile v žetvi žita s srpom, snope pa so povezali domačini.

tekma_zanjic_donacka_gora_2016_2

Med tekmovanjem, ki je potekalo v vročem popoldnevu, so za vzpodbudo žanjicam nekaj viž zaigrali člani ansambla Ljuba Užmaha. Žanjica je vzpodbujalo več kot sto obiskovalcev, med drugim tudi župan Rogatca Martin Mikolič.

Več o tekmovanju in najhitrejših žanjicah nam je v kamero zaupala prva med organizatorji Agica Kunstek:

Pred kamero pa smo povabili tudi najhitrejšo žanjico, domačinko Ivanko Nežmah, ki nam je odkrila recept za hitro žetev s srpom:

Po tekmovanju je sledila razglasitev najhitrejših žanjic in podelitev simboličnih nagrad. Prvo mesto si je torej priborila Ivanka Nežmah, druga pa je bila Martina Kitak s Svetega Florijana.

Zbrane je nagovoril tudi župan Mikolič, ki se je med drugim zahvalil društvu za vsakoletno popestritev poletnih dni, obenem pa za pričarane spomine na preteklost. Pozval jih je k nadaljevanju te tradicije: “To je pomembno tako za današnji kot tudi za prihodnji rod, da se zavemo korenin in kako so ljudje pred desetletji tukaj živeli…”.

tekma_zanjic_donacka_gora_2016_3

Mikolič se je ob koncu zahvalil tekmovalkam, ki se vsako leto udeležijo tekmovanja in jih povabil k sodelovanju tudi v prihodnje.

Sledila je veselica z ansamblom Ljuba Užmaha, manjkalo ni niti jedače niti pijače.

Posneli smo tudi zadnji del tekmovanja žanjic, kar si lahko ogledate tukaj:

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polovicka_celje_klik