Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku podpisali pogodbo za zmanjšanje poplavne ogroženosti FRISCO1 (video)


podpis_pogodbe_frisco1_2016_1Minuli petek je v Podčetrtku potekal svečani podpis prve pogodbe v okviru čezmejnega programa sodelovanja Slovenija–Hrvaška za programsko obdobje 2014–2020, in sicer za strateški projekt FRISCO1.

Podpisala sta jo mag. Nina Seljak, direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (organ upravljanja programa) in Zoran Đuroković, generalni direktor podjetja Hrvatske vode. Zbrane je nagovoril tudi župan Podčetrtka Peter Misja.

Cilj projekta zmanjšanje poplavne ogroženosti na obmejnem območju Slovenije in Hrvaške
Cilj projekta se v prvi vrsti nanaša na zmanjšanje poplavne ogroženosti v porečjih Kolpe, Sotle, Drave, Mure, Dragonje in Bregane na skupnem obmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško. Ob tem je potrebno dodati, da je bil projekt FRISCO1 izbran v okviru posebnega povabila za oddajo vlog.

FRISCO1 obravnava tematiko z značilnim čezmejnim značajem, saj urejanje poplavne varnosti le na eni strani meje ne bi prineslo želenih učinkov. Z uresničitvijo projekta bodo imeli prebivalci skupnega obmejnega prostora poleg izboljšane poplavne varnosti tudi druge konkretne koristi, med drugim tudi izboljšane pogoje za trajnostni turistični razvoj ter ohranitev bogate biološke pestrosti obmejnega prostora.

podpis_pogodbe_frisco1_2016_2

V projektu kar osem partnerjev
Vrednost projekta znaša 4.070.950 evrov (3.460.307,50 evrov znaša prispevek ESRR), v njem pa sodeluje kar osem 8 partnerjev. Vodilni partner je Hrvatske vode, Ministrstvo za okolje in prostor RS, Agencija RS za okolje, Direkcija RS za vode, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državni hidrometeorološki zavod, Inštitut za hidravlične raziskave in Uprava RS za zaščito in reševanje.

podpis_pogodbe_frisco1_2016_3

Podpis pogodbe simbolni pečat za uspešno čezmejno sodelovanje
S podpisom prve pogodbe želita državi dati simbolen pečat za uspešno nadaljevanje čezmejnega sodelovanja tudi v programskem obdobju 2014–2020, v okviru katerega  lahko različni prijavitelji uspešno uresničujejo svoje ideje ter v sodelovanju s čezmejnimi partnerji udejanjajo trajnostne rešitve.

podpis_pogodbe_frisco1_2016_4

V okviru programa sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško, ki obsega programsko območje 9 regij iz Slovenije in 8 regij iz Hrvaške, je na voljo 43,1 milijona evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), od tega cca 10 milijonov evrov za strateške projekte s ciljem zmanjšanja poplavne ogroženosti.

Pred kamero smo povabili župana občine Podčetrtek Petra Misjo, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti o projektu:

eH

tek-po-smarskih-polsi-klik