Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V občini Rogaška Slatina že devet avtomatskih eksternih defibrilatorjev


defibrilator_rogaska_maj_2016V Rogaški Slatini je Občina v letošnjem letu zagotovila sredstva za še dva defibrilatorja in ju namestila na I. OŠ Rogaška Slatina ter gasilski dom v Prvomajski ulici. Na javnih mestih je po novem na voljo devet defibrilatorjev, dostopnih neprekinjeno 24 ur dnevno, že kmalu pa se nadejajo še enega, ki ga bodo namestili na zunanjo fasado ZP Rogaška Slatina.

Statistika kaže, da bo v kratkem v občini skoraj en defibrilator na 1.000 prebivalcev. Slednje je zagotovo dober pokazatelj skrbi za zdravje ljudi. Po nekaterih ocenah v Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživi v povprečju pet ljudi. V takšnih trenutkih je ključna takojšnja in hitra pomoč, ki se lahko zagotovi z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED).

Seznanitev s pravilno uporabo defibrilatorja za vse zainteresirane
Dejstvo je, da je rokovanje z defibrilatorjem preprosto, seveda pa vzporedno z njihovim nameščanjem skrbijo za ustrezno seznanitev s postopki ukrepanja ob nujnih stanjih in z uporabo aparata. Izobraževanja vodi reševalec ZD Šmarje pri Jelšah Velimir Krklec in prvenstveno potekajo med člani gasilskih društev ter zaposlenimi v ustanovah, kjer so defibrilatorji nameščeni.

Za vse ostale zainteresirane bo seznanitev z njihovo pravilno uporabo izvedena v torek, 31. maja 2016, ob 18. uri v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Uporaba defibrilatorja učinkovita, enostavna in varna
Z uporabo defibrilatorja ne moremo škodovati bolniku, ki mu elektrode namestimo, pomembno je, da sledimo navodilom. Ti aparati so namreč opremljeni z nazornimi slikovnimi prikazi, hkrati pa uporabnika tudi glasovno vodijo. Tako so, zahvaljujoč tehnologiji, enostavni, učinkoviti in varni.

Lokacije, kjer so nameščene te prenosne elektronske naprave, ki lahko rešijo življenje, so označene s posebnim zeleno-belim znakom:

lokacije_defibrilatorjev_rogaska_slatina

Vri in foto: Občina Rogaška Slatina

sportne-sentjur-polsi