Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Kumrovcu množično proslavili dan mladosti (foto in video)


dan_mladosti_kumrovec_2016_1Vse od današnjih jutranjih ur so se v Kumrovcu z zbirali številni obiskovalci od blizu in daleč, da bi skupaj obeležili dan mladosti, ki jo vsako leto na soboto, najbližjo 25. maju, organizira društvo Josipa Broza Tita s Hrvaške. Dogodek je potekal pod geslom “U mladosti je radost – u radosti je mladost”.

Gre za edinstven dogodek, ki po besedah organizatorjev vzpodbuja tovarištvo, medsebojno povezanost in prepletanje kultur. Poteka v etno vasi Kumrovec, rojstnem kraju Josipa Broza Tita, ki je januarja 1953 je postal dosmrtni predsednik SFRJ in jo je vodil vse do smrti, 1980. Zgodovinarji in mediji Tita, glede na žrtve režima,  uvrščajo med 10 najhujših zločincev v novodobni zgodovini.

dan_mladosti_kumrovec_2016_2

V Kumrovcu številni pohodniki, kolesarji in turisti iz nekdanjih republik SFRJ

Med sprehodom po idilični etno vasici in edinstvenem utripu, ki ga množica obiskovalcev vsako leto pričara v Kumrovcu, smo srečali številne obiskovalce iz republik nekdanje SFRJ, med njimi tudi številne Slovence. Številni so prišli v Kumrovec organizirano, bodisi kot pohodniki, kolesarji ali z avtobusom. Po besedah organizatorjev se je letos zbralo okoli 15.000 obiskovalcev.

Nekaj smo jih povabili pred kamero, kamor so nam zaupali nekaj zanimivosti. Prisluhnete jim lahko v spodnjem videu.

V Kumrovec pa so že dvanajstič organizirano prišli Podčetrtani, ki so s potjo Podčetrtek–Imeno–MP Miljana–Plavić–Zagorska Sela–Kumrovec opravili (s postanki vred) v dobrih treh urah. Na pot se je odpravilo 120 pohodnikov, ki so bili prepoznavni po priložnostnih majicah, seveda pa so se mimogrede tradicionalno ustavili pri županu Misji na kavici.

dan_mladosti_kumrovec_2016_3

Na prireditvi številni visoki gostje, tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić

V Kumrovcu so tudi letos poskrbeli za bogat kulturni program, ki so ga oblikovali Partizanski pevski zbor, folklorne skupine, recitacije in nagovori gostov. Pred zbrane so med drugim stopili in jih nagovorili načelnik občine Kumrovec Dragutin Ulama, župan Željko Kolar, predsednik društva Josipa Broza Tita Jovica Vejnovič, Franjo Habulin idr.

dan_mladosti_kumrovec_2016_4

Po končanem uradnem delu je sledilo druženje ob hrani in pijači, marsikje še ob harmoniki in peti partizanski pesmi.

Vabljeni k ogledu video utrinkov s Kumrovca, kjer si lahko ogledate utrip dogajanja in galerije fotografij.

eH

polovicka_celje_klik