Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje pri Jelšah kot zgled dobrih EU praks: kraj, pred katerim je prihodnost


smarje_video_5Šmarje pri Jelšah je pritegnilo pozornost mednarodne produkcijske hiše s sedežem v Nemčiji, Deutsche Welle (DW), novinarji katerega našo občino predstavljajo kot vzorčen primer uspešnega črpanja evropskih sredstev za napredek in razvoj lokalne krajevne ponudbe in infrastrukture.

V videu, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi, izpostavljajo bogato kulturno ponudbo v kraju, prenovo Kulturnega doma, izgradnjo energetskega vrtca, vodohrana in drugih projektov, v veliki meri financiranih iz sredstev Evropske unije.

smarije_video_2

Obnovljeni Knjižnica in Kulturni dom Šmarje pri Jelšah

Film se prične s predstavitvijo cerkve sv. Roka nad Šmarjem in kulturnim utripom kraja, ob čemer izpostavljajo energetske sanacije in prenove javnih objektov, predvsem šmarske knjižnice in kulturnega doma. Direktor knjižnice Jože Čakš ob tem pojasnjuje, da brez evropskih sredstev vsega tega ne bi bilo.

Dobro črpanje evropskih sredstev

V Videu med drugim povedo, da je Občina Šmarje pri Jelšah pridobila daleč največ evropskih sredstev med manjšimi kraji v Evropi. Vsled tega imamo v Šmarju tudi novi vrtec z igriščem, ob čemer je župan Stanislav Šket izpostavil, da do evropskih sredstev zaradi zapletene slovenske birokracije ni bilo lahko priti, a jim je zaradi volje in vztrajnosti to uspelo.

smarje_video_3

Zagotovo eden najdražjih izvedenih projektov, financiranih z evropskimi sredstvi, pa je bil projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Sotle, ki je zajemal šest občin, med njimi seveda tudi šmarsko. Župan je ob tem očrtal pot, ki so jo prehodili, da so projekt izpeljali, izpostavil je težave s financiranjem projekt, za kar so morale ob koncu poskrbeti same občine, saj denarja iz Ljubljane ni bilo.

Šmarju pri Jelšah napovedali lepo prihodnost

Ob koncu predstavijo tudi dobro delo Kmetijske zadruge Šmarje, ob čemer izpostavijo primer dobre politike vodstva zadruge. Direktor zadruge Vinko But med drugim pojasnjuje, da so in še vedno veliko vlagajo v modernizacijo, ki pa prinaša pozitivne rezultate na dolgi rok, ne kar čez noč, pomembna je zmernost.

smarje_video_6

Video zaključijo z besedami: “Šmarje pri Jelšah je kraj, pred katerim je prihodnost!”

Celoten video si lahko ogledate tukaj (klik!).

kino_smarje_polovicka