Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mostu prijateljstva so se srečali že enajstič


srecanje_na_mostu_prijateljstva_2016_1»Noben dogodek, nobena stvar na meji ne bo pretrgala našega prijateljstva,« je bilo sporočilo 11. mednarodnega srečanja na mostu Kunšperk- Gmajna. Obeleženje prijateljstva prebivalcev s šempetrske in kumrovške strani reke Sotle je letos gostila bistriška občina.

Temnejši oblaki so se že zgrinjali nad Kunšperkom, tudi veter ni bil običajen. Kljub pogledovanju v nebo ali prav zaradi njega je tokrat vreme vzdržalo, da so lahko, zaradi deževja v prvomajskem vikendu, sicer z enotedenskim zamikom, izvedli tradicionalno mednarodno srečanje na mostu prijateljstva Kunšperk – Gmajna. Okoli dvesto obiskovalcev s šempetrske in kumrovške strani reke Sotle je skozi pozno sobotno popoldne ter večer pricurljalo na most, ki danes okoliškim kmetom še služi kot bližnjica do travnikov in njih, a prav vse spominja kako je bilo nekdaj preprosto priti do sosedov preko Sotle. Pa če je šlo za delo, druženje, popoldanski obisk.

srecanje_na_mostu_prijateljstva_2016_2

A sodelovanje med Kumrovcem in Bistrico ob Sotli tudi po vseh mejnih novostih, ki iz leta v leto prihajajo na Sotlo, niso razdružili. Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama je zagotovil, da kljub postavitvi žičnate ograje na mejno reko v lanskem letu, prijateljstvo med občinama ostaja, najboljši dokaz za to je takšno srečanje s spremljajočo zabavo.

»Prijateljstvo med nami je vedno bilo in bo, vsako leto bomo peli in se zabavali« pa je dejal gostitelj, župan Franjo Debelak. Med drugim je omenil projekte iz minulih let bistriške in kumrovške občine ter obeh osnovnih šol, financiranih s strani Evropske unije. »Trudimo se ustvarjati povezovalni prostor in vzgajati generacije, ki bodo sodelovale,« je opisal njihov pomen.

Dobro sodelovanje na področju varstva narave in dediščine med Kozjanskim parkom in hrvaškimi naravoslovnimi institucijami pa je omenil direktor kozjanskega parka Teo Hrvoje Orašanič. Srečanju sta poleg županov Ulame in Debelaka prisostvovala tudi podžupana obeh občin ter nekaj občinskih svetnikov.

Otvoritev srečanja so pripravili združeni ljudski pevke in pevci, člani zasedb Sosede in Fantje z vrhov. Poseben pozdrav so namenili najstarejši udeleženki, 102-letni Radici Oblak z Bizeljskega. Veselje, da lahko prisostvuje srečanju, je pokazala, ko je zbranim zapela slovensko narodno Slovenec sem. Posebno zahvalo pa so namenili Kunšperžanu Viliju Vahteriču, ki je poskrbel za ureditev prostora. Po uradnem delu je sledilo druženje s pogostitvijo, za hrano je letos poskrbela bistriška občina, pijača pa so preko mostu prinesli s hrvaške strani.

srecanje_na_mostu_prijateljstva_2016_3

Sobota je tudi sicer minila v prijateljsko-sodelovalnem vzdušju za obe občini. Pred srečanjem na mostu so se tradicionalno srečali župani in občinski svetniki obeh občin. Tokrat je srečanje potekalo v Kumrovcu, vrh obeh lokalnih skupnosti ga je namenili pregledu dosežkov v obeh občinah, pogovoru o sodelovanju ter druženju.

In še o žičnati ograji, ki so jo tokrat za potrebe izvedbe srečanja na enem delu odstrli, a vseskozi skrbno varovali pripadniki policije in vojske. Ograja po besedah zbranih naj ne bi omajala medsosedskega sodelovanja, kljub temu je župan Debelak izrazil upanje, da bo še v letošnjem letu odstranjena.

(E.Š., OKo, foto: E.Š., Mladen Mandić)