Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zakaj je šola otrokova odgovornost?


sola ucilnicaV današnjem času, ko se vedno bolj poudarja osebna svoboda posameznika, velikokrat pozabimo na njeno drugo plat, in sicer na odgovornost. Zato je zelo pomembno, da že otroke od malih nog vzgajamo, da bodo znali prevzeti svoj del odgovornosti. Na OŠ Blaža Kocena Ponikva je konec marca Ljudska univerza Šentjur organizirala vsebine, ki so bile v dopoldanskem času namenjene učencem, popoldne pa njihovim staršem.

Dopoldan so na šoli potekale delavnice psihoterapevtke Jasmine Kristovič, ki je po izobrazbi magistra zakonskih in družinskih študij in Darje Kalamar Frece, mag. psihosoc. pomoči, ki tudi sicer izvaja preventivne programe v obliki predavanj, seminarjev in delavnic. Obe predavateljici tudi sicer pomagata predvsem staršem pri vzgoji, kolektivom učiteljev pri delu z učenci, otrokom pri odnosih s sovrstniki, mladostnikom pri procesu odraščanja, ženskam pri njihovi vlogi v družbi, delovnim timom pri izboljševanju komunikacije, odnosov in kolektivnega duha ter parom in zakoncem pri krepitvi medsebojnih odnosov.

Predavateljici sta tako z učenci kot njihovimi starši sodelovali, vsebine so bile interaktivne, da so vključevale njihove odzive in razmišljanja. Starši in drugi odrasli lahko namreč s prevzemanjem odgovornosti otrok ogrozijo enega najpomembnejših ciljev vzgoje, in sicer otrokom osvestiti dejstvo, da so odgovorni za svoje življenje. Tisti, ki nimajo privzgojene odgovornosti do lastnega življenja oziroma do lastnih odločitev, težko postanejo zrele osebnosti. Še posebej je pomembno, da starši vedo, da je šola otrokova odgovornost. Vsak otrok mora spoznati, da je opravljanje šolskih obveznosti osebna odgovornost vsakega otroka. 

Po psihosocialnih delavnicah sta predavateljici povedali, da so učenci zelo sodelovali in niti niso hoteli imeti odmora, popoldne pa sta svoja spoznanja in rezultate predstavili še staršem, ki so prišli na predavanje. Vsebine sodijo v program centra za družino, ki ga sofinancirata MDDSZ in Občina Šentjur.

(S.N.)

malice-zonta-polsi-klik