Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski osnovnošolci s proslavo počastili dan upora proti okupatorju in prvi maj (foto in video)


proslava_os_smarje_april_1Danes dopoldne je v športni dvorani OŠ Šmarje pri Jelšah potekala proslava ob dveh prihajajočih praznikih – dnevu boja proti okupatorju in prvem maju, ki so jo poimenovali “ura zgodovine”. Program, ki so ga povezovali Zala Plevnik, Lenart Močenik in Rok Drame, so oblikovali osnovnošolci vseh stopenj, ob koncu je učence in učitelje nagovoril ravnatelj Mitja Šket.

Napovedovalci so po odpeti himni uvodoma na kratko predstavili pomena obeh praznikov. Dan upora proti okupatorju (včasih Dan OF) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo 27. aprila. Gre za obeleževanje spomina ustanovitve protiimerialistične fronte, ki je bila ustanovljena na ta dan leta 1941, čeravno je OF bila ustanovljena na predvečer obhajanja, 26. aprila 1941, v hiši Josipa Vidmarja. Pri ustanavljanju so poleg Vidmarja sodelovali Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak in Franc Šturm.

proslava_os_smarje_april_2

Praznik dela (prvi maj) pa je posvečen praznovanju spomina na krvave dogodke leta 1886 v Chicagu, ko so delavci zahtevali 8-urni delavnik. Slednje so kasneje dosegli. Na predvečer praznika po vsej državi zagorijo kresovi, ob katerih se ljudje zbirajo in veselijo.

proslava_os_smarje_april_3

Za glasbeno-plesni program so poskrbeli Godba na pihala Šmarje pri Jelšah, mladi harmonikarji, OPZ in MPZ OŠ Šmarje pri Jelšah, plesalke plesnih šol Kuš-ni-me in Pleši z mano ter deklamatorji. Pred zbrane stopil ravnatelj Mitja Šket in povedal naslednje:

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na proslavi.

eH

kino_smarje_polovicka