Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Glasovirke obeležile 15. obletnico delovanja (foto in video)


koncert_15_let_glasovir_1Sinoči je v dvorani Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju potekal koncert ob 15. obletnici delovanja vokalne skupine Glasovir, naslovljen “Tam ostani, kjer pojo…”. Koncert so dekleta popestrila z video projekcijami, skozi katere so obiskovalci dobili vpogled v zgodbo petnajstletnega delovanja skupine, njenih prelomnih trenutkov, uspehov ter čisto vsakdanje pevske in ženske izkušnje.

Glasovirke predstavile svojo glasbeno, prijateljsko in življenjsko zgodbo
Začetki ženske šentjurske vokalne skupine segajo v leto 2000, ko se je v okviru Ženskega pevskega zbora Skladateljev Ipavcev formirala vokalna skupina Glasovir, katerega ime izhaja iz starodobnega izraza, ki označuje vedno popularen klavir, ima lahko tudi drug pomen in sicer vir glasu, ki so ga pevke vzele za svojega in se z njim predstavljajo domači in širši publiki.

Skupino trenutno zaseda dvanajst pevk, ki prepevajo pod taktirko umetniške vodje Simone Zdolšek in ob klavirski spremljavi Blanke Čakš. Gre seveda za zasedbo, ki se na vajah srečuje ob koncih tedna, ko članice korak za korakom osvajajo pevski repertoar zbora in ga že nekaj časa tudi presegajo. Prepevajo tako nove skladbe, od sodobnih del slovenskih in tujih skladateljev do popevk in ljudskih pesmi.

koncert_15_let_glasovir_2

Sinoči so se predstavile z repertoarjem štirinajstih pesmi. Medse so povabile tudi nekdanje članice, ki pa niso več aktivne pevke v skupini, so pa nedvomno močno zaznamovale vzpenjajočo se pot VS Glasovir. Med pesmimi so postregle s številnimi zanimivostmi, pomagale so si z video projekcijami in posnetki. Obiskovalci so bili preko velikega platna deležni razmišljanja nekaterih članic o VS Glasovir, ob obletnici so jim preko projekcije čestitali vodja župnije Šentjur Vinko Čonč, mama ene izmed pevk, oče ene izmed pevk, upravnik Ipavčeve hiše Rajko Vrečko in pevka SNG Maribor Dada Kladenik.

Glasovirke nagovorila poslanka Anita Koleša
Dekleta pa je nagovorila in jim čestitala za 15 let delovanja poslanka Anita Koleša, dolgoletna kulturna delavka, ki je o skupini povedala nekaj vzpodbudnih besed. Spominja se začetkov skupine, ko so se dekleta spravila skupaj: “Zdi se mi, da je to obdobje, ko je zelo veliko skupin, zborov, tudi kulturnih posameznikov začelo in so potem tudi zelo dobro nadaljevali svojo pot in še danes z veseljem pojo, plešejo, igrajo, pišejo in slikajo. To me izjemno veseli, saj se mi zdi, da sem bila na nek način udeležena pri teh začetkih in prav veseli me, da so med temi pravimi začetki tudi dekleta VS Glasovir…Vsi vemo, da preferiram moške glasove. Če pa že ženske, pa morajo biti ti glasovi prav “uštimani” in naše Glasovirke to imajo.”

koncert_15_let_glasovir_3

Glasovirke aktivne na številnih področjih, tudi na družinskem
V petnajstih letih delovanja je skupina izvedla 14 Večerov pod Ipavčevo lipo, 14 Božičnih koncertov, 15 intenzivnih vaj, 2 gostovanji v tujini, dekleta so se udeležile vsaj ene pevske revije na leto. Prepevale so na 30 porokah in krstih. Na leto so izvedle približno 60 rednih vaj. V 15-letnem obdobju delovanja se je število njihovih otrok povzpelo na 26, najstarejši je star 26 let, najmlajši dobra 2 meseca, eden pa je še na poti.

koncert_15_let_glasovir_4

Podelili tudi Gallusova priznanja
Ob koncu koncerta pa je koordinatorka JSKD OI Šentjur Nastija Močnik podelila Gallusova priznanja za večletno delovanja v VS Glasovir. Sledila so voščila glasbenih prijateljev in sodelavcev.

Vabljeni k ogledu insertov koncerta in galerije fotografij, posnetih na koncertu.

eH

polsi-malice-zon-3