Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zacvetela velikonočnica na Ponikvi


velikonocnica4Na Boletini pri Ponikvi je pravkar vzcvetela velikoničnica, sicer pri nas zavarovana cvetlica, ki je uvrščena na seznam ogroženih rastlinskih vrst.

Njeno rastišče se nahaja nekaj sto metrov od središča Ponikve v smeri proti Šentvidu na Grobelnem. Obseda 1,8 hektarja in je največje od štirih znanih rastišč velikoničnive v Sloveniji. Gre tudi za eno izmed petih območij Nature 2000 v Slovenijim zato je potrebno na njem v času cvetenja zagotovi ustrezno varovanje.

Močno ogrožena velikonočnica je ena izmed najbolj značilnih predstavnic slovenske flore, ki spada v rod kosmatincev, za katere je značilna poraščenost z nežnimi svilnatimi dlačicami. Od tod izvira tudi drugo ime za velikonočnico – veliki kosmatinec.

V soboto, 27. februarja, so bili opaženi prvi nežni cvetovi velikonočnice, zaradi česar je bila postavljena zaščitna vrvična ograja, informacijska hišica, stalna žična ograja in začasne plošče za dostop.

Ta vikend, torej 5. in 6. marca, pa pričenjajo z rednim usmerjanjem in informiranje obiskovalcev, v kolikor ne bo padavin.Prijazno vabljeni vsi ljubitelji narave in Ponikve!