Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velikonočna vstajenjska maša tradicionalno privabila številne vernike (foto in video)


velika_noc_celje_2016_1Danes kristjani po vsem svetu praznujemo osrednji in največji krščanski praznik, veliko noč, ko se spominjamo dogodka vstajenje Jezusa Kristusa oz. vstajenjskega dogodka, ki je prvi temelj krščanstva. V čast praznika so od zgodnih jutranjih ur po svetu in v Sloveniji potekale vstajenjske maše s procesijami, tradicionalno pa so se tudi tokrat družine zbrale na velikonočnem zajtrku. 

Vstajenjska maša v znamenju veselja, procesije in slovesne glasbe
Škofje so na vstajenjskih mašah v stolnicah poudarjali predvsem pomen veselja. Najslovesnejši in osrednji dogodek krščanstva so obeležili tudi v celjski stolni cerkvi, kjer je slovesno mašo daroval celjski nadškof Stanislav Lipovšek z zborom duhovnikov. Slovesnost in veselje ob vstajenjskem dogodku so tudi tokrat popestrili glasbeniki s petjem, igranjem na orgle, godala in trobila.

velika_noc_celje_2016_3

Nadškof Lipovšek se je v pridigi, ki ji lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku, posebej zahvalil vsem sodelavcem, vse od pevcev, do najbližjih sodelavcev, duhovnikom in sodelavcem župnijske Karitas, ki so se posebej izkazali pred kratkim, v času prehoda beguncev in migrantov. Seveda pa je Lipovšek spomnil na bližajoče se praznovanje 10. obletnice celjske škofije.

Lipovšek pozdravil tudi brate evangeličane in pravoslavce 
V pridigi se je Lipovšek dotaknil tudi bratov evangeličanov in pravoslavcev, ob čemer je poudaril, da je v preteklosti bilo marsikaj napačno postorjenega, prihajalo je do konfliktov v skupnostih, tako s strani Katoliške cerkve kot s strani evangeličanov in pravoslavcev. Spomnil je, da bodo evangeličani letos obeleževali 500. obletnico reformacije, pravoslavni pa bodo (zaradi ravnanja po julijanskem koledarju) veliko noč letos obeleževali 1. maja.

Slovesnost velike noči pa se je odvila tudi v Vatikanu, kjer je vernike z vsega sveta pozdravil papež Frančišek, ki bo podelil tudi tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Slovesno bo tudi v Jeruzalemu.

velika_noc_celje_2016_4

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete celotni pridigi celjskega škofa Stanislava Lipovška, vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!).

eH

polsi-malice-zon-3