Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Specialni pedagog Marko Juhant predaval o vzgoji za samostojnost in odgovornost (video)


predavanje_juhant_os_smarje_marec_2016_1V večnamenskem prostoru OŠ Šmarje pri Jelšah se je minuli teden odvilo predavanje specialnega pedagoga Marka Juhanta na temo Vzgoja za samostojnost in odgovornost. Več kot 200 obiskovalcev je prisluhnilo odličnim napotkom in primerom, ki bodo v pomoč tako staršem kot vzgojiteljem in učiteljem.

Varuh otrokovih dolžnosti 
Specialni pedagog Marko Juhant je človek, katerega besede se dotaknejo oz. so blizu slehernemu človeku. Bogate izkušnje in spoznanja, ki jih je nabral v dolgoletnem delu z otroki, že leta prenaša v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja tako na učitelje in vzgojitelje kot na starše in otroke. Je konkreten in praktičen, kar se zagotovo v prvi vrsti manifestira tudi skozi zanimiva, predvsem pa poučna predavanja.

Juhant skozi predavanja neposredno nakazuje vzgojne smernice izhajajoč iz predpostavke, da preveč zaščitniški starši, ki poskušajo otrokom v vsem ustreči in jih obvarovati vsakega napora, dejansko vzgajajo nezadovoljne, brezciljne in nesrečne mladostnike. Skozi konkretne primere slušatelje seznanja z vzgojo, ki otroka “pripravlja” na življenje kot tako. Dotakne se pomena vrednot, odgovornosti in otrokovih dolžnosti, po drugi strani pa ves čas opozarja na pogubne navade staršev in njihove dolžnosti.

predavanje_juhant_os_smarje_marec_2016_2

Juhant vseskozi izhaja iz predpostavke, da je resnična in prava dolžnost staršev, da otroke vzgajajo s konkretnimi in jasnimi pravili, prepovedmi in navodili. Otrokove pravice postavlja za in ne pred dolžnosti.

Predavanju prisluhnilo več kot 200 obiskovalcev
Rdeča nit tokratnega predavanja je potekala v smeri samostojnosti in odgovornosti osnovnošolskih otrok, seveda pa je predavatelj spretno vpletal tudi primere za predšolske otroke in srednješolce. Obiskovalci, ki se jih je zbralo čez 200, so dobili številne napotke, ki se se dotikali učenja in pisanja domačih nalog, lepega vedenja in priznavanja avtoritete, domačih opravil in upoštevanja pravil.

Po besedah Juhanta je jedro sodobnih vzgojnih težav tudi v prenasičenosti otrok z dobrinami, za katere se jim ni treba truditi. Posledično v življenju ne znajo ustrezno odreagirati, so vse bolj zahtevni in nezadovoljni, dodatno težo pa predstavlja dejstvo, da že od zgodnjih let poslušajo pretežno o pravicah, o dolžnostih pa bolj malo.

predavanje_juhant_os_smarje_marec_2016_3

Seveda pa se je potrebno zavedati, da imajo tudi dolžnosti tudi starši, najvišje zagotovo kotirata vztrajnost in doslednost, saj lahko v nasprotnem primeru skupaj z otroki zdrsnejo v neželene  vzorce oz. nehote naredijo več škode kot koristi.

V uri in pol trajajočem predavanju so nekateri starši in slušatelji poleg koristnih informacij prejeli še notranje zadovoljstvo.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete insertom predavanja, v drugem pa celotnemu predavanju.

Inserti predavanja:

Celotno predavanje:

eH

polsi-malice-zon-3