Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurčani gostili palestinsko delegacijo


palestinci 2016V 0bčino Šentjur so v okviru strokovnega obiska v Sloveniji prejšnji teden prispeli palestinski minister za lokalno samoupravo dr. Hussain Al-Araj z močno delegacijo, ki jo je spremljal sekretar ministrstva za javno upravo Andrej Čokert. 

Uvodoma je goste župan mag. Marko Diaci sprejel v  prostorih občine in na začetku pripravil tudi predstavitev občine, njene strukture, uprave, delovanja, krajevnih skupnosti, javnih zavodov, financiranja in podobno. Predstavil je vire financiranja občine ter pristojnosti in zakonske obveznosti občine na področju delovanja javnih storitev in vzdrževanja ter gradnje infrastrukture. Pri tem se je osredotočil na posebnosti Občine Šentjur, kot so njena razpršena poselitvena struktura, razvejano cestno omrežje, velike kmetijske površine ter raznolike potrebe prebivalcev posameznih območij.

Kot je poudaril župan je zato razvojna naravnanost občine predvsem v izvajanju velikih infrastrukturnih projektov, ki učinkujejo decentralizacijsko ter dvigujejo kvaliteto bivanja za čim večje število občanov. Izpostavil je osnovno javno infrastrukturo, dva večja nedavno dokončana  vodovodna sistema, fazno gradnjo kanalizacijskega omrežja na čistilno napravo, prav tako fazno izvajanje protipoplavnih ukrepov, sanacije plazov, vzdrževanje cestnega omrežja. Prav tako je predstavil izvedene ukrepe prenov in energetskih sanacij šol ter vrtčevskih enot in nujnost vlaganja v dobre pogoje za izvajanje pouka in predšolskega varstva.

Gostje so ob teh pogovorih postavili veliko praktičnih organizacijskih vprašanj, na katera so odgovarjali vodje oddelkov občine ter direktor občinske uprave Jože Palčnik.  V okviru razprave o virih financiranja je bil poudarjen pomen evropskih skladov, projektna povezovanja na regionalni in mednarodni ravni je prestavila direktorica Razvojne agencije Kozjansko Andreja Smolej. Smolejeva je omenila tudi vidne projekte, delovanje LAS od Bohorja do Pohorja, mladinskega centra, medpodjetniškega inkubatorja ter turistično-informacijskega centra.

Palestinsko delegacijo so v drugem delu obiska pospremili na terenski ogled nekaterih izvedenih projektov ter ga prepletli z drobnimi lokalno-promocijskimi pozornostmi za goste. Tako jih je prijazno sprejelo vodstvo in osebje v novozgrajeni vrtčevski enoti Hruševec, kjer so zanje otroci pripravili kratek nastop, ravnateljica Elizabeta Jelen in pomočnica Vesna Tofant pa sta predstavili organiziranost, institucijo ter vizijo vrtca, ki ji je sledil ogled sodobnega vrtčevskega objekta, ki je goste  s svojimi visokimi standardi osupnil. Ob vožnji skozi območje Hruševca so bili gostom predstavljeni tudi infrastrukturni projekti, narejeni v okviru protipoplavnih ukrepov, urejanja industrijske cone ter čistilne naprave in kanalizacijskega omrežja.

Delegacija je zatem prestopila občinsko mejo in se ustavila v Šentrupertu nad Laškim, kjer so se poklonili spominu na dva padla rojaka ob obisku obeležja. To sta bila dva Palestinca, ki sta bila kot angleška vojaka zajeta in se zatem rešila ter pridružila Celjski četi. Pridružil se jim je laški župan Franc Zdolšek, predsednik laškega odbora za vrednote NOB, Andrej Mavri, pa je podrobno opisal usodo dveh padlih Palestincev.

V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur so se seznanili tudi z izjemno bogato kulturno dejavnostjo v šentjurski občini in projektom izgradnje sodobnega kulturnega centra, ki služi potrebam za raznolike prireditve. Ogledali so si tudi turistični-promocijski film, ki sta ga Breda Retuznik in Rajko Antlej iz RA Kozjansko predstavila kot rezultat projekta, hkrati pa so gostje lahko ob njem dobili predstavo o razsežnostih in bogati dediščine naše občine. Obisk so sklenili s sprehodom skozi najlepše trško jedro v letu 2015, Zgornji trg, kjer smo jim na primeru prenove objektov predstavili skrb za arhitekturno dediščino ter revitalizacijo samega trga skozi bogato muzejsko in turistično-promocijsko dejavnost. V vrtu protokolarnega objekta, kjer je Alenka Testaniere  iz TIC Šentjur predstavila slovito rodbino domoljubov, pa je v čast gostom zazvenela tudi njihova pesem iz grl članov MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur.

ČLANI DELEGACIJE:

Minister za lokalno samoupravo dr. Hussain Al Araj, njegov svetovalec za mednarodne odnose in sodelovanje Walid Abu Al Halaweh, ministrov svetovalec za nacionalno politiko Bashir Al Bargouthi, župan mesta Beit Sahour in član odbora združenja palestinskih lokalnih oblasti Hani Al Hayek, Hazemal Quawashimi generalni direktor posojilnega sklada in razvoja lokalne samouprave, strokovnjak za lokalni ekonomski razvoj Fuad Tamimi in mednarodni tehnični svetovalec Olivier Donnet. Častni generalni konzul Jordanije v Sloveniji Samir Amarin se je obiska udeležil v vlogi tolmača.

polovicka_celje_klik