Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predavanje o drevesih in Muzejski glasbeni abonma v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


drevesa_1Osmega marca, ko so po vsem svetu obeleževali dan žena, se je v Šmarju pri Jelšah odvilo večerno predavanje in predstavitev knjige Marie Ane Kolman, za tem pa še Muzejski glasbeni abonma, kjer so prisotne razvajali glasbeni poustvarjalci Martina Rančigaj, Inga Ulokina in Benjamin Pregl.

Drevesa – miti, legende, zdravilnost
Na predavanju in predstavitvi knjige, ki se je odvilo v spodnji dvorani šmarskega hrama kulture, je predavateljica Maria Ana Kolman predstavila zanimivo in za številne sprva precej nenavadno temo, drevesa. Kolmanova izhaja iz trditve, da v naravi vlada red, po njenem mnenju ima prav vsako bitje svojega sovražnika kot tudi rešitelja.

Njena prva knjiga (v pripravi je trilogija) v prvi vrsti zajema teoretična spoznanja in dojemanja dreves, do katerih je avtorica prišla tudi skozi prizmo bogatih mitov in legend, ki so po njenem mnenju vse prevečkrat zapostavljeni. Zdravilno moč dreves je avtorica postavila na novo raven, poimenovala jih je doktor. Njena predavanja bazirajo na starodavnih tehnikah in znanjih, katere želi prenesti v naš čas z namenom, da bi znova prepoznali izjemno moč dreves in posledično vzpostavili naravno stanje telesa in duha – zdravje.

drevesa_2

Na torkovem predavanju je med drugim razložila, kako prepoznati drevo, ki daje (nanaša se na moč, jasne misli, psihično stabilnost idr.) in drevo, ki jemlje (bolezen, žalost,…). Kolmanova je prepričana, da posamezno drevo ustreza človekovemu energijskemu polju in psihofizičnem stanju. Prav tako pa je predstavila komunikacijo človeka z drevesom in tehnike zdravljenja s pomočjo dreves.

V video posnetku lahko prisluhnete delu predavanja, v katerem je Maria Ana Kolman predstavila rdečo nit njenih predavanj in knjige.

Muzejski glasbeni abonma tokrat v znamenju tanga
V šmarskem Muzeju baroka pa so glasbeni poustvarjalci Martina Rančigaj (kitara), Inga Ulokina (violina) in Benjamin Pregl (tenor) sicer maloštevilnim obiskovalcem poskušali približati vzpon tanga, vse od njegovega izvira v revnih četrtih Latinske Amerike, do tango glasbe, izvajane v zasedbi questa tipica, ki največkrat vključuje omenjene inštrumente in glas, poleg vsega tega pa še klavir.

Obiskovalci so vidno uživali v glasbenem večeru, namenjenemu nekoliko zahtevnejšim poslušalcem, seveda pa so tudi nekoliko mlajši obiskovalci z zanimanjem prisluhnili programu, ki so ga pripravili glasbeniki.

drevesa_3

To je bil tretji v nizu štirih koncertov letošnjega Muzejskega glasbenega abonmaja, ki poteka premierno, nad organizacijo bdi JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Muzejski abonma se bo zaključil s četrtim koncertom, poimenovanim Citrarska fantazija, odvil pa se bo predvidoma 21. aprila. Koncert bo tako za abonente kot za izven.

eH

polovicka_celje_klik