Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Folklorni večer na Gregorjevo v Šentjurju 2016 (foto in video)


folklorni_vecer_gregorjevo_sentjur_1Sinoči se je v veliki dvorani Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju odvil folklorni večer s pomenljivim naslovom Zmenek s kulturo: ljubezen v plesu. Dogodek je ob podpori Občine Šentjur organiziralo domače folklorno društvo, skupaj z njimi so se predstavile še tri folklorne skupine, dve iz Hrvaške.

Dolgoletna tradicija folklore v Šentjurju
Ohranjanje in obujanje plesov, pesmi in seveda običajev ima v Šentjurju dolgoletno tradicijo in sicer začetki folklorne dejavnosti segajo več kot pet desetletij v preteklost, kot društvo pa so člani povezani vse od leta 1999. V društvu delujeta dve sekciji in sicer RIFL (poleg obujanja običajev in šeg , povezanih s prazniki, obujajo še kulinariko in pripravljajo prikaze starih kmečkih opravil) in Folklora 63, ki jo sestavljajo plesalci, ki so leta 1963 v Šentjurju začeli s folklorno dejavnostjo.

FD Šentjur je reden udeleženec različnih srečanj v organizaciji JSKD in tudi prejemnik zlate plakete za folklorno dejavnost v Šentjurju.

folklorni_vecer_gregorjevo_sentjur_2

Nastopili tudi gostje iz Hrvaške
Na folklornem večeru pa sta na oder stopili folklorni skupini s sosednje Hrvaške in sicer KUD Mihovljan, v okviru katerega delujejo številne druge sekcije in skupine, folklorna skupina pa si prizadeva ohranjati međimursko kulturno tradicijo in KUD Belica, ki se lahko pohvali s številnimi zlatimi in srebrnimi plaketami.

Folklora 63, KUD Mihovljan Čakovec, Kud Belica Belica in Folklorna skupina Šentjur so na Gregorjevo odlično povezali rdečo nit dogodka, ljubezen v plesu. Obiskovalci so bili deležni pestrega in kvalitetnega programa, nastopajoči so se predstavili z Belokranjskimi spleti, spletom kozjanskih delovnih plesov, tremi štajeriši iz Štajerske , Gorenjskimi svatbenimi plesi in spletom kozjanskih pražnjih plesov.

folklorni_vecer_gregorjevo_sentjur_3

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem si lahko ogledate inserte nastopov, pripravili pa smo tudi galerijo fotografij.

eH

malice-zonta-polsi-klik