Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Torkovo pustno rajanje v Rogaški Slatini in v Šmarju pri Jelšah (FOTO/VIDEO)


pustno_rajanje (1) Na torek, 9. februarja 2016, so številne kraje po Sloveniji zajele pustne maske, saj so se ljudje na ta dan lahko uradno preobrazili v kaj takšnega, česar si ne upajo oziroma ne želijo pokazati med letom. Obiskali smo pustno povorko v Rogaški Slatini, kjer so se obiskovalcem predstavili učenci osnovnih šol iz  Rogaške Slatine, in pustno rajanje v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah.

ROGAŠKA SLATINA

pustno_rajanje (2)

Evropska ploščad v Rogaški Slatini je bila skorajda premajhna za vse pustne maske, starše in ostale obiskovalce, ki so si prišli ogledat mimohod mask skozi slatinski park. Vreme je bilo vse do začetka prireditve nekoliko slabše, saj je večkrat deževalo. Par minut pred uradnim začetkom pa so pustne šeme slabo vreme odgnale in zasijalo je sonce. Opaziti je bilo številne zanimive maske, med drugim Spužije, očesa, planete in številne druge.

ŠMARJE PRI JELŠAH

pustno_rajanje (3)

V Šmarju pa so se učenci in starši lahko zabavali v jedilnici Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, kjer so zaposleni priredili pravi mali otroški disko. Otroci so lahko zapeli kakšno pesmico, pozabili pa niso niti na pogostitev, saj so se v kuhinji potrudili in nahranili lačne želodčke. Ob koncu prireditve je strokovna žirija izbrala najlepše maske, katere so prejele številne nagrade.

Pustni čas je čas, ko se ljudje lahko sprostimo in odmislimo tegobe, ki nas tarejo v vsakdanjem življenju. Pošalimo se na račun oblasti, se prelevimo v filmske in risane junake in si dovolimo biti tisto, kar ne moremo biti med letom. Na žalost pa pustni duh, če želimo ali ne, nekako tone v zaton. Nekoč so otroci v mestih, krajih in vaseh hodili od vrat do vrat, se predstavili prebivalcem, ki so jih nagradili s sladkarijami, ipd., danes pa se otroci pokažejo samo na kakšni prireditvi. Žal se pozablja na ostarele in nemočne, ki si želijo, da bi jih obiskali otroci oziroma pustne šeme in jim na obraz ponovno narisali nasmeh ter jim obudili spomin na brezskrbne otroške dni.

Vabljeni k ogledu galerije iz pustovanja v Rogaški Slatini

Vabljeni k ogledu galerije iz pustnega rajanja v Šmarju

v/t/f: Dejan Hribernik

polovicka_celje_klik