Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pustne maske zavzele Šmarje (foto in video)


pustna_sobota_smarje_1 Pustna sobota je v Šmarju pri Jelšah, kakor po večini mest po vsej Sloveniji, potekala v znamenju pustnih mask, rajanja in seveda preganjanja zime, ki je letos, roko na srce, resnično mila. Ploščad pred šmarskim kulturnim domom so pustne šeme pričele polniti kmalu po deveti uri, ko se je tam odprla pustna tržnica.

Pust izvira iz Rimskih časov, uvrščamo ga med starodavne šege, pozneje se je običaj pomešal s keltskim običajem preganjanja zime in praznovanja pomladi. V času krščanstva so praznik prestavili pred 40-dnevni predvelikonočni postni čas, tako da ima zdaj na koledarju svoj čas in ime, ki naj bi izhajalo prav iz posta. Določanje pustnega torka je odvisno od Velike noči, ki je premični cerkveni praznik in nastopi prvo nedeljo po spomladanski polni luni. 47 dni pred Veliko nočjo je pustni torek.

pustna_sobota_smarje_2

V Šmarju veliko število pustnih šem, najbolj izvirne tudi nagrajene
Na trgu pred šmarskim kulturnim domom se je nabralo kar nekaj sto pustnih šem, ki so skupaj s škratom Zmešnjavčkom, gusarko in Piko Nogavičko rajali in se veselili. Poleg krofov, ki so jih prejele prav vse šeme, so razglasili tri najbolj izvirne maske. Letošnja zmagovalka je bila poimenovana “Novice”, drugo nagrado je prejel tank, tretji pa so bili Minjončki, ki so prejeli tudi prvo nagrado v kategoriji družinskih mask.

pustna_sobota_smarje_3

Organizatorji dogodka so bili Turistično društvo Šmarje pri Jelšah, MKK Netek in TIC Šmarje pri Jelšah. Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku, v video posnetku pa si lahko ogledate utrinke z rajanja.

eH

polovicka_celje_klik