Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kulturni praznik v Rogaški Slatini z Vito Mavrič in Janijem Kovačičem (foto in video)


kulturni_praznik_rogaska_1Sinoči so v Kulturnem centru Rogaška Slatina s posebnim koncertom obeležili slovenski kulturni praznik. Vita Mavrič, Jani Kovačič in pianist Jaka Pucihar so obiskovalcem pričarali večer kulture, kjer so se predstavili z uglasbenimi pesmimi Vitomila Zupana, ki jih je napisal v zaporu. Album, ki je izšel lani, predstavlja veličastno delo velikemu in drznemu umetniku Vitomilu Zupanu.

Vitomila Zupana številni poznamo kot izvrstnega dramatika, poeta, partizana, zapornika in svetovljana, manj pa kot odličnega inženirja, boema, popotnika in človeka, ki si je začrtal svojo življenjsko pot. To “odstopanje” je plačal tudi skozi zaporniško življenje, v letih 1948 do 1954, a tudi ta čas je Zupan izrabil za ustvarjanje – v zaporu je napisal številne pesmi, kar naj bi ga ohranjalo pri zdravi. Zaporniške zapiske je kasneje uredila Ifigenija Simonovič in jih uredila v zbirko Pesmi iz zapora.

kulturni_praznik_rogaska_2

Pesmi iz zapora pa so bile povod za nastanek zvočnega spomenika, za katerega zahvala gre zagotovo Viti Mavrič in Janiju Kovačiču ter ostalim članom ekipe (pianistu Jaki Puciharju, kontrabasistu Anžetu Langus-Petroviću, bobnarju Juretu Rozmanu in harmonikarju Boštjanu Grabnarju), ki so sodelovali pri nastajanju albuma Vitomil Zupan – Šlagerji in pesmi iz zapora. Pri albumu pa je sodeloval tudi Radko Polič, ki je prebral odlomka iz Zupanovega romana Levitan, v katerem opisuje zaporniške izkušnje.

Obiskovalci so lahko uživali v pravem šlagerskem vzdušju, k čemer sta prispevala specifična ter raznolika vokala Vite Mavrič in Janija Kovačiča, ki sta ponazarjala dvojnost in razcepljenost zaporniškega življenja – hrepenenja na eni strani ter realnega stanja in zavedanja resničnosti na drugi strani. Sicer klasično šlagerska oblika pa vsebuje tudi preplet italijanskih kanconov in francoskih šansonov.

kulturni_praznik_rogaska_3

Pred predstavo je zbrane pozdravila napovedovalka Maja Ratej, Zdravljico je odpela Ana Ferme.

Vabljeni k ogledu video posnetka, v katerem lahko prisluhnete utrinkom s koncerta.

* video posnetek smo umaknili na prošnjo avtorjev!

eH

polovicka_celje_klik