Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na UTŽO Šentjur predavanje o obvladovanju stresa


obvladovanje_stresa_lus_4V januarju so se članom Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur predstavili lekarniški farmacevti Celjskih lekarn s slikovitim enournim predavanjem na temo obvladovanja stresa.

Stres je naš vsakodnevni spremljevalec. Pomaga nam, da učinkovito opravljamo zastavljene naloge in smo s svojim delom zadovoljni. Vsakodnevni stres, če ga ne odpravimo, pa nas tudi izčrpa. Ljudje se na stres različno odzivamo, to je odvisno od osebnostnih lastnosti, načina življenja, od podpore naših najbližjih.

Da bi se naše telo hitreje opomoglo od vsakodnevnih dejavnikov stresa – stresorjev, si pomagamo na različne načine. Lahko s spremembo okolja, z mirnejšim življenjskim slogom, športom, sproščanjem in ne nazadnje humorjem. Od nekdaj so nam v pomoč zdravila rastlinskega izvora, da ohranimo tako potrebno psihično ravnovesje. Pripravki iz zdravilnih rastlin so čajne mešanice, zdravila v obliki kapsul in tablet ter prehranska dopolnila.

obvladovanje_stresa_lus_2

Med najpomembnejše zdravilne rastline v ta namen sodijo baldrijan, pasijonka, hmelj, melisa in sivka. Izvlečke korenin in korenik baldrijana in olistanih nadzemnih delov pasijonke lahko uporabljamo v obliki kapsul ali tablet.  Hmelj, melisa in sivka so pogoste sestavine čajev za pomirjanje. Vsekakor pa ob tem ne smemo pozabiti na pomen zdrave in uravnotežene prehrane, rednega gibanja na svežem zraku, dobre volje in pozitivnega mišljenja.

Mag. Mateja Cvirn Novak

Foto: arhiv LUŠ