Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Usposobljeni lokalni turistični vodniki, digitalizirane nove poti


vodniki_kio_1Razsežnosti povezovanja segajo na vsa področja, eno izmed zadnje čase nadvse pomembnih je tudi čezmejno sodelovanje. Projekt Ride & Bike, odobren v Operativnem programu čezmejnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2007-2013, je zagotovo primer trenutnega povezovanja, ki bo dolgoročno lahko povezal obmejne regije v celovite turistične produkte oziroma destinacije.

V projektu z daljšim naslovom Razvoj selektivnih oblik turizma čezmejne turistične destinacije, Razvojna agencija Sotla skupaj s partnerji iz slovenske in hrvaške strani meje razvija (predvsem) specializirane turistične produkte kolesarjenja in konjeništva.  V jesenskih mesecih je RA Sotla digitalizirala 4 kolesarske in 2 konjeniški poti – to so obstoječe poti, z že razvitim potencialom na območju Obsotelja in Kozjanskega, ki imajo tudi možnost čezmejnega povezovanja na mejnih prehodih na območju.

Ker so lokalno okolje in ponudba, predvsem ponudniki blaga in storitev povezanih s turizmom, pomemben del razvoja turističnih produktov, je RA Sotla organizirala delavnico s ponudniki, kjer so ponudnikom predstavili posebnosti kolesarske in konjeniške turistične ponudbe ter si vzeli čas za pogovor o nadaljnjem razvoju destinacije Obsotelje in Kozjansko.

vodniki_kio_2

 

»Želja vseh je povezovanje in skrb za zadovoljstvo gostov. Na območju imamo pester izbor večjih in manjših ponudnikov, raznoliko ponudbo naravne in  kulturne dediščine, med katero je le potrebno za vsako ciljno skupino gostov izbrati najbolj primerne,« povzame Anita Čebular, vodja projekta na RA Sotla.

Vodniki – ogledalo destinacije

Ker se vsi zavedamo, kako pomembno vlogo pri stiku obiskovalca z destinacijo odigrajo lokalni turistični vodniki, je bilo zanje pripravljeno usposabljanje na temo specializirane turistične ponudbe (predvsem kolesarstvo in konjeništvo) z dodatki splošnih znanj o turističnem vodenju in kodeksu obnašanja vodnika. »30 lokalnih turističnih vodnikov 5 občin Obsotelja in Kozjanskega je na štiridnevnem usposabljanju osvojilo osnovna znanja o ponudbi destinacije, pravila vodenja in veščine, kako svojo interpretacijo, vodenje prilagoditi posamezni ciljni skupini gostov. Prav vsi kandidati so nas presenetili s svojo prilagodljivostjo, izvirnostjo, zato so skrbi, kako bodo obiskovalci spoznali našo destinacijo, odveč – vodniki so odlično ogledalo,« pove Čebularjeva.

vodniki_kio_3

V sklopu izvedbe projektnih aktivnosti bo RA Sotla območje Obsotelja in Kozjanskega predstavljala na domačih in mednarodnih sejemskih nastopih, koordinirala pripravo čezmejne karte z vrisanimi kolesarskimi in konjeniškimi potmi ter opravila ostale administrativne aktivnosti partnerja v projektu. Partnerji pa si veliko obetajo tudi od izdelanega pilotnega modela trženja kolesarjenja, ki ga bo za celotno čezmejno območje pripravila Razvojna agencija Krapinsko-zagorske županije, ki je tudi vodilni partner projekta.

vodniki_kio_4

Vsekakor bo partnerje pri izvedbi aktivnosti do aprila 2016 vodila vizija, ki so jo zapisali že v prijavi projekta: »Z oblikovanjem čezmejne mreže kolesarskih poti in vzpostavitvijo konjeniških čezmejnih poti, želimo dvigniti prepoznavnost turistične destinacije, ki ob zdravstvenih in wellness storitvah ponuja vrsto možnosti za aktivno preživljanje počitnic.«

Vir in foto: Razvojna agencija Sotla