Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tradicionalni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Šentjur (foto in video)


bozicni_koncert_pihalnega_orkestra_sentjur_2015_1Nocoj se je v Športni dvorani Hruševec v Šentjurju odvil tradicionalni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Šentjur, ki deluje pod vodstvom dirigenta Jurija Hladnika. Tudi letos so koncert popestrili z glasbenimi gosti, ki so tokrat bili člani MePZ “Zarja” iz Šentvida pri Planini.

Pihalni orkester Šentjur, ki je lani obeležil 80-letnico delovanja, je na koncert tudi letos privabil številne obiskovalce. Pester glasbeni program je tudi tokrat povezoval Franci Podbrežnik, zbrane pa je ob dnevu samostojnosti in enotnosti nagovoril tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci. Slednji je v kratkem nagovoru izpostavil, da smo se Slovenci pred petindvajsetimi leti odločili za samostojno državo in s tem udejanjili večstoletne sanje. Seveda so bile takrat za to potrebne vrednote, ki jih potrebujemo tudi danes. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete tukaj:

Pihalni orkester Šentjur vodili številni odlični dirigenti
Začetki delovanja šentjurskega pihalnega orkestra segajo v leto 1934 in sovpadajo z začetki delovanja kalobske godbe. Dve leti kasneje so se godbenikom pridružili še godbeniki iz okoliških krajev (Šentrupert in Dobje), ob večjih nastopih pa so jim na pomoč priskočili tudi godbeniki s Svetine. Kalobška godba je delovala vse do leta 1958. Po desetletnem premoru pa je bila na pobudo glasbenikov Alojza Perca in Franca Šusterja ustanovljena godba v Šentjurju. Ta je sprva štela 20 članov in je pod vodstvom kapelnika Ivana Ulage delovala do leta 1974, ko je kapelnik godbe postal Vendulin Videc.

Po nekajletnem premor, je godba leta 1992 ponovno zaživela, tokrat pod taktirko prof. Franca Zupanca – pod njegovim okriljem se je godba preimenovala v Pihalni orkester Šentjur. Slednji je orkester vodil dobrih enajst let, vse do leta 2003, ko je dirigentsko paličico predal Juriju Hladniku, akademskemu glasbeniku, domačinu in dolgoletnemu članu orkestra.

bozicni_koncert_pihalnega_orkestra_sentjur_2015_2

Tudi letos povabili goste
Letošnji osrednji gostje tradicionalnega božično-novoletnega koncerta so bili člani Mešanega pevskega zbora Zarja iz Šentvida pri Planini, ki letos obeležujejo 25. obletnico delovanja. Zbor sestavljajo sami mladi pevci in pevke, povprečna starost je po besedah Podbrežnika 24 let. Zbor vodi dirigent Matej Romih, v vseh letih delovanja so na tekmovanjih dosegli zavidljive rezultate, nastopili so na številnih koncertih v Sloveniji in izven meja.

Sodelovanje s šentjurskih orkestrom so člani MePZ Zarja začeli pred kratkim, ko so obeležili svojo 25-letnico delovanja. In to sodelovanje so vzajemno vrnili na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu.

bozicni_koncert_pihalnega_orkestra_sentjur_2015_3

Nastopila je tudi mlada tolkalistka Ines Ljubej. Inserte njenega nastopa si lahko med drugim ogledate v spodnjem video posnetku. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polovicka_celje_klik