Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občine po sprejetju državnega proračuna z nižjo povprečnino in vse manj sredstvi


ZOS-novinarskaVeč kot 120 županov slovenskih občin, tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, je v Ljubljani na torkovi tiskovni konferenci opozorilo na nevzdržno finančno stanje. Vlada RS namreč v pogajanjih o višini povprečnine v letih 2016 in 2017 ni prisluhnila zahtevam občin, tako bo le-ta znašala zgolj 522 evrov na prebivalca.

Lokalne skupnosti po mnenju županov plačujejo previsoko ceno iz naslova varčevalnih ukrepov
Župani že vseskozi opozarjajo, da lokalne skupnosti plačujejo visoko ceno iz naslova varčevalnih ukrepov že od leta 2010, kar resno ogroža njihovo delovanje, saj jim država vsako leto odvzame  dodatna sredstva, obenem pa ne zagotovi obljubljenih mehanizmov, ki bi zmanjševali stroške občinam. To pomeni slabe novice tudi za večino občino in njihove občane.

Člani predsedstev ZOS, SOS in ZMOS so na skupni seji predsedstev 16. novembra 2015 v Dobovi sprejeli sklep, da občine ne morejo pristati na ponudbo vlade, naj višina povprečnine v letu 2016 znaša 525 evrov. Za financiranje občin v letu 2016 je potrebnih najmanj 536 evrov na prebivalca, so poudarili, razlika do te vsote pa se naj zagotovi iz sredstev resornih ministrstev, ki so bila zadolžena, da znižajo stroške za delovanje občin skozi zakonodajne spremembe.

Občine od zneska 536 evrov ne odstopajo
Občine morajo namreč izvajati  naloge, ki jim jih nalaga država, zato bi morala država za te naloge zagotavljati ustrezna sredstva. 536 evrov je znesek, od katerega občine ne odstopajo, saj ta znesek še zagotavlja neko minimalno vzdržnost na strani občin.

Na tiskovni konferenci pa je spregovoril tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in izpostavil, da se nevzdržni trend zmanjševanja prihodkov in povečevanja stroškov občinam vleče že več let, kljub temu, da vlade ves čas govorijo o zniževanju stroškov. “Razkorak med povprečnino, ki bi nam zakonsko pripadala in dejansko izplačano, je narasel že na 130 evrov na prebivalca. Za Občino Šentjur, za njene občane, za njen proračun,  to pomeni izpad 2,6 milijona evrov samo v letu 2016. Skupno pa izguba zaradi zniževanja povprečnine od leta 2010 dalje za Občino Šentjur znaša že najmanj 12 milijonov evrov. V luči dejstva, da so EU sredstva v aktualni perspektivi očitno namenjena drugim ciljem, in ne vlaganju v infrastrukturo, to pomeni zaključek investicijskega ciklusa,” pravi Diaci in dodaja, da bo Občina Šentjur še vnaprej vlagala vse napore, da bo občanom tudi vnaprej zagotavljala kakovost življenja in bivanja. Da bo torej kljub vse večjem izpadu sredstev omogočala nemoteno delovanje občine ter financirala izvajanje zakonsko predpisanih dejavnosti in transferjev.

Župani so sejo v eni uri protestno zapustili, poslanci pa so predlog vlade, da se občinam za prihodnje leto nameni 522 evrov povprečnine, sprejeli. Več o problematiki najdete na tej povezavi (klik!).