Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Deseti Pozdrav vinu 2015 v Šmarju pri Jelšah (foto in video)


pozdrav_vinu_2015_smarje_1Danes je na ploščadi pred šmarskim kulturnim domom potekala že 10. jubilejna prireditev Pozdrav vinu, ki ga vsako leto prireja Turistično društvo Šmarje pri Jelšah. Poleg že ustaljenega programa so tokrat sklenili projekt, ki so ga pognali spomladi, Šmarje v cvetju in podelili priznanja ter praktične nagrade tistim, ki si za urejenost svojih hiš, domačij in vrtov še posebej prizadevajo.

pozdrav_vinu_2015_smarje_2

Pozdrav vinu v znamenju bogatega programa, prvič podelili priznanja za najlepše urejene balkone in vrtove
Bogat program, ki ga je povezovala Maja Ratej, se je začel z Martinovo tržnico, skoraj istočasno pa je v bližnji župnijski cerkvi potekala slovesna maša z blagoslovom mladega vina. Obiskovalci so lahko ves čas okušali vina lokalnih vinogradnikov in vinarjev.

Ob tej priložnosti je potekala tudi podelitev priznanj in uporabnih nagrad tistim, ki so sodelovali pri ocenjevanju domačij, balkonskega cvetja in vrtov, v prvi akciji urejenosti okolja – Šmarje v cvetju.

Strokovno komisijo, ki je ocenjevala vrtove in balkone, so sestavljale Jana Jagodič, Irena in Martin Selan ter Vlasta Kramperšek Šuc. Več o akciji in priznanjih nam je zaupala predsednica TD Šmarje Melita Meh Mastnak:

V glasbeno-zabavnem delu programa so nastopili Godba na pihala Šmarje pri Jelšah, folklorna skupina KD Jakob Sket iz Mestinja, pevski zbor OŠ Šmarje pri Jelšah, Oktet Zibika in Jani Pirš.

pozdrav_vinu_2015_smarje_3

Organizatorji zadovoljni z odličnim obiskom prireditve
Zbrane sta najprej nagovorila in pozdravila predsednica TD Šmarje pri Jelšah Melita Meh Mastnak in predsednik TZS Peter Misja, nato pa še župan občine Šmarje pri Jelšah Stanislav Šket in aktualna slovenska vinska kraljica Sandra Vučko. Prav vsi so izpostavili veselje ob pogledu na polno ploščad obiskovalcev. Pred kamero smo povabili predsednico TD Šmarje pri Jelšah Melito Meh Mastnak, ki nam je o prireditvi zaupala naslednje:

Obiskovalci, letos se jih je po prvih ocenah zbralo okoli 1000, so tudi letos za 5 evrov dobili graviran kozarec z naslovom prireditve, ki jim je bil v pomoč pri degustaciji žlahtne kapljice in šmarsko kislo juho, ki jo je tudi letos pripravil šolski kuhar Vinko Čokl, članice društva kmetic Ajda pa so poskrbele, da so se obiskovalci ob juhi podprli še s kosom domačega kruha.

Pred osrednjim dejanjem, odprtjem soda z mladim vinom, sta zbrane nagovorila in o pomenu ter simboliki pozdrava vinu povedala predstavnika dveh viteških družin, ki sta se dogodka udeležili. To sta bila prvi prokonzul Evropskega reda vitezov (Celjsko omizje) Tomislav Kovačič in predstavnik Slovenskega reda vitezov (Celjsko omizje) Franci Jankovič.

pozdrav_vinu_2015_smarje_4

Župan Stanislav Šket odpečatil sodček
Osrednje dejanje, odpečatenje sodčka, je pripadlo prvemu možu Občine, Stanislavu Šketu, ki je skupaj s predsednikom društva vinogradnikov Trta Janijem Vrežetom, vinsko kraljico in vitezi nazdravil odlični letini.

Za konec sta pred zbrane stopila še letošnja največja virtuoza pri nastajanju vina, Jani Jančič, katerega sauvignon je županovo vino 2015 ter Mirko Planinšek, ki je bil proglašen za naj kletarja.

pozdrav_vinu_2015_smarje_5

Po uradnem delu prireditve so obiskovalci uživali v okušanju vin, druženju, soncu ter kisli juhi. Že drugič zapored (kot pred dobrim mesecem, ko se je odvijal Čili fest) so popolnoma napolnili ploščad pred šmarskim kulturnim domom in s tem še enkrat več dokazali, da so tovrstne prireditve še kako dobrodošle v kraju.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polsi-stajerski-klik