Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V šmarskem kulturnem domu ves oktober razstava ob stoletnici začetka prve svetovne vojne


razstava_ne_spominjamo_se_vojne_1Minuli teden so v razstavni dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah odprli razstavo ob stoletnici prve svetovne vojne z naslovom “Ne spominjamo se vojne, spominjamo se ljudi”. Avtorica razstave Mateja Žagar je iz drobcev ohranjene dediščine družinskih zapuščin prebivalcev krajev Šmarja pri Jelšah, Podčetrtka in Imenega z okolico pripravila odličen pregled obdobja, ki ga je po njenih besedah kar precej potisnila v pozabo 2. svetovna vojna. 

Razstava temelji na izboru fotografij, razglednic, knjig, časopisov in osebnih predmetov, kar obiskovalce popelje po sledeh domačinov, ki so se kot vojaki pridružili vojski avstro-ogrske monarhije. Poleg tega pa ponuja vpogled v omenjene kraje v takratnem obdobju.

razstava_ne_spominjamo_se_vojne_2

Avtorica razstave je med drugim izpostavila, da je pri iskanju materiala za razstavo opirala tudi na zgodbe, ki so jih pripovedovali sorodniki ali znanci ter na zapuščino vojakov, ki so se borili na frontah, se vrnili na svoje domačije in tudi tistih, ki se niso. Za pomoč pri nastanku, oblikovanju in postavitvi razstave se je Žagarjeva v prvi vrsti zahvalila direktorju knjižnice Jožetu Čakšu, Mariji Počivavšek in Mariji Lorenčak Kiker ter ostalim, ki so na kakršenkoli način prispevali k postavitvi razstave.

razstava_ne_spominjamo_se_vojne_3

Dogodek je popestril Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah, ki je ob tej priložnosti zapel nekaj pesmi, ki so jih prepevali v tem obdobju.

Razstava bo na ogled vse do 31. oktobra 2015.

kino_smarje_polovicka