Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Mestinju odprli novo čistilno napravo (foto in video)


cistilna_mestinje_1Minuli konec tedna je v Mestinju potekal odprtje nove pridobitve, skoraj 4 in pol kilometrov dolgega kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo. S pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj so za območje naselij Mestinje, Stranje in Grliče, zgradili 1. fazo kanalizacijskega sistema s čistilno napravo. 

Do 2017 uresničitev programa odvajanja in čiščenja komunalne odpaden vode
Območje naselja Mestinje je skladno s področno zakonodajo varstva okolja vključeno v državni operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, ki ga je treba uresničiti do leta 2017. Po besedah župana občine Šmarje pri Jelšah Stanka Šketa je Občina Šmarje pri Jelšah je s pripravo projektne dokumentacije pričela že leta 2009, k gradnji I. faze kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave Mestinje pa je pristopila v letu 2014. Gradbena dela so bila končana konec julija 2015, finančno pa bo investicija zaključena v drugi polovici tega leta.

Na slovesnem odprtju sta poleg šmarskega župana Stanka Šketa zbrane nagovorila še predsednik uprave družbe Esotech Marko Škoberne in prvi mož OKP javno podjetje za komunalne storitve Rogaška Slatina d.o.o. mag. Bojan Pirš. Oba sta pohvalila odlično sodelovanje z Občino Šmarje pri Jelšah. Vsi pa upajo, da se bo za priklop v kratkem odločilo čim več gospodinjstev. Čistilna naprava namreč že poskusno obratuje, zaradi premalo odpadnih vod pa še ne more delati s polno močjo.

cistilna_mestinje_3

 

Štiri in pol kilometrov kanalizacijskega omrežja in čistilna naprava za 1950 populacijskih enot
1. faza je zajemala izgradnjo kanalizacijskega omrežja v dolžini 4.444 m in čistilne naprave zmogljivosti 1.950 populacijskih enot. Trenutno je na zgrajeno kanalizacijsko omrežje možno priključiti že 72 objektov.

Predvidena skupna višina investicije je 1.870.000 €. Občina Šmarje pri Jelšah je s prijavo projekta “Kanalizacija s čistilno napravo Mestinje” na 8. javni poziv za sofinanciranje operacij z naslova prednostne usmeritve Regionalni razvojni programi uspela.

cistilna_mestinje_2

Operacijo delno financira Evropska unija, Evropski sklad za regionalni razvoj,v okviru razvojne prioritete “Razvoj regij”, prednostne usmeritve “Regionalni razvojni programi” v višini 1.436.000 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj  in tehnologijo je za to  investicijo prispevalo sredstva v višini 94.742 evrov, razliko pa bo Občina Šmarje pri Jelšah zagotovila iz občinskega proračuna.

cistilna_mestinje_4

V kulturnem programu so sodelovali člani šmarske godbe na pihala, domačinka Ana Ferme, otroci podružničnega vrtca Mestinje ter domači ljudski pevci in godci.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

eH

kk-rogaska-polsi-klik