Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik KS Olimje z obletnicami posvetitve cerkve, ustanovitve župnije in prihoda minoritov (foto in video)


obletnice_olimje_2015_1Minuli vikend je v Olimju minil v znamenju pestrega dogajanja. Olimčani so poleg nedeljskega praznovanja krajevnega praznika dva dni prej obeleževali visoke jubileje in sicer 340. obletnico posvetitve cerkve, 230. obletnico ustanovitve župnije ter 25. obletnico prihoda minoritov v Olimje. Obletnice so pospremili z dogodki v petek, soboto in nedeljo.

Olimje vse priljubljenejša turistična destinacija
Majhna vasica v Kozjanskem parku, imenovana Olimje, je že nekaj let redno obiskana turistična destinacija, Poznana je po gradu, ki je v lasti grofov Atems in je danes spremenjen  v samostan, v katerem prebivajo manjši bratje sv. Frančiška – minoriti. Poleg stoji veličastna cerkev Marijinega vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin evropske celine. Vsako leto to malo vasico, ki je bila že dvakrat ( 2009 in 2013) izbrana v tekmovanju Entente Florale za najlepše urejeno naselje v Evropi in ima veličastno zgodovino, obišče množica romarjev in turistov iz domovine in tujine.

obletnice_olimje_2015_2

Že 25 let mineva od tega, ko so patri minoriti naselili samostan in s tem nekako obudili tradicijo prvotnih prebivalcev samostana, patrov pavlincev. Pred samostanom se nahaja obnovljen zeliščni vrt, na katerem je zasajenih  več kot 250 vrst zdravilnih zelišč, ki zdravijo množico bolezni. Sicer pa začetki sistematičnega proučevanja zelišč v Olimju sega v leto 1663, ko so se v Olimje naselili patri pavlinci. Stara lekarna v Olimju velja za tretjo najstarejšo redovniško lekarno v Evropi.

obletnice_olimje_2015_3

Pestro dogajanje v petek in soboto
V Olimju so minuli petek in soboto pripravili pestro dogajanje. V petek proti večeru so v cerkvi Marijinega vnebovzetja pripravili veličasten koncert. Koralni zbor Akademije za glasbo iz Ljubljane je zbranim prepeval koralne napeve, kot so jih prepevali patri pavlinci skoraj 120 let tudi v olimski cerkvi. Šlo je za enkratno doživetje ob poslušanju starih in še vedno uporabnih napevov cerkvenega petja v latinskem jeziku.

V soboto pa je dan minili v znamenju srečanja mladine, kjer so mladi na temo biserov življenje delali po skupinah, se družili in izvedli delavnico. Več o obhajanju obletnic in fogajanju v Olimju nam je pred kamero zaupal p. Franc Murko:

Praznik Krajevne skupnosti Olimje
Vrhunec praznovanja pa se je odvil v nedeljo po slovesni sv. maši, kjer je somaševal provincial slovenskih minoritov p. Milan Kos. Pri maši je sodeloval orkester Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju pod vodstvom Petra Gojkoška in združena pevska zbora župnij Podčetrtek in Olimje, pod vodstvom prof. Mihaele Pihler in organista prof. Toneta Potočnika.

obletnice_olimje_2015_4

Po maši pa so zbrani na samostanskem dvorišču obhajali krajevni praznik s pogostitvijo in kulturnim programom. Za slednjega so poskrbeli učenci OŠ Podčetrtek,  za glasbo pa ansambla Murni in Ga še ni blu. Na krajevnem prazniku, kjer so bili prisotni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik KS Olimje Anton Šoštarič, župan občine Podčetrtek Peter Misja, številni svetniki občine in vaščani, je likovna kolonija MOLK predstavila svoja slikarska dela, ki so bila naprodaj. Izkupiček za slike je namenjen za potrebe KARITAS.

Vabljeni k ogledu nagovorov predsednika KS Olimje Antona Šoštariča in župana občine Podčetrtek Petra Misje, pripravili pa smo tudi galerijo fotografij, posnetih na dogodku.

Nagovor župana Petra Misje:

eH

polsi-stand-up-klik