Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tradicionalno srečanje na mostu prijateljstva v Sedlarjevem (foto in video)


srecanje_most_sedlarjevo_1Prvo septembrsko nedeljo je v Sedlarjevem, na meddržavnem mostu med Slovenijo in Hrvaško, imenovanim tudi most prijateljstva, potekalo tradicionalno srečanje sosedov z obeh strani Sotle in počastili 11. obletnico ustanovitve Turistične cone Sotla – dolina izvirov zdravja. Tudi letos so se poleg županov obeh obmejnih občin Petra Misje in Željka Kodrnje srečanja udeležili nekateri najvidnejši predstavniki politike z obeh strani meje.

Že leta 2002 sta se občini Podčetrtek in Zagorska Sela dogovorili o vzpostavitvi posebne turistične cone, ki obsega naselja v maloobmejnem pasu od jeza na bodočem Vonarskem jezeru pri naselju Vonarje v Sloveniji in Harina Zlaka na hrvaški strani, do maloobmejnega prehoda Sedlarjevo na slovenski oz. Plavič na hrvaški strani. V sled tega je bila let 2005 ustanovljena “Turistična cona Sotla – dolina izvirov zdravja”, ki je popotnikom in izletnikom na pešpoteh, kolesarskih stezah in vodnih poteh, vse od takrat olajševala prečkanje državne meje ter s tem dela potepanje med posameznimi zanimivostmi območja še prijetnejše. Za cono je značilno, da so ljudje ob meji od nekdaj živeli v sožitju in odličnih medsebojnih odnosih, česar tudi državna meja med državama ni prekinila. Slednje nenazadnje najbolj dokazujejo redna srečanja prebivalcev Plaviča in Sedlarjevega.

srecanje_most_sedlarjevo_2

Na mostu med vasema Plavič in Sedlarjevo je minula nedeljo potekalo kulturno-zabavno popoldne, ko so se družili vaščani obeh občin. Poleg številnih domačinov, županov obeh občin, so bili na srečanju prisotni še slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsednik uprave Družbe Hrvaške avtoceste Jurica Krleža, poslanec dr. Vinko Gorenak in drugi.

Uradni del se je po odpetih himnah obeh držav pričel. Reka Sotla že od nekdaj velja za mejno reko, ki združuje in povezuje. Združuje tako sosede, ljudi kot tudi obe občini, saj sta povezani tudi na področju skupnega dela, projektov in sodelovanja na vseh ostalih segmentih, od športa do kulture. Z vsakoletnim srečanjem vaščani obeh vasi vedno znova dokazujejo, da pri njih meja ne poznajo. S slednjim se je strinjal in  v nagovoru izpostavil tudi prvi govorec, župan občine Zagorske Sela Željko Kodrnja. Župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki mu lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku, pa je v ospredje postavil pristen in prijateljski odnos med prebivalci obmejnih občin z obeh strani Sotle: “Pomembno se mi zdi, da smo ohranili tukaj dobro prijateljstvo, pred dnevi so me spraševali, ali bo to srečanje na mostu, ko pa imajo v Zagrebu in Ljubljani neke probleme. Pa sem rekel, da prav gotovo bo, ti problemi nas ne ganejo…

Po pozdravu župana Krapinsko-zagorske županije pa je spregovoril tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tudi Počivalšek je v ospredje postavil dobre prijateljske čezmejne odnose na obeh straneh Sotle, verjame pa tudi, da bodo v nekaj letih realizirali kar nekaj odmevnih medmejnih projektov, predvsem ureditev Vonarskega jezera in železniške proge. Kaj vse je minister povedal, lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku:

Zadnji je na oder stopil in zbrane pozdravil Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić. Sledil je kulturni program, v katerem so nastopili člani Mešanega pevskega zbora KUD Kurovec, mlada pevka Urša Lojen, mala folklorna skupina KUD »Đuro Orlić« Zagorska Sela in obsoteljski trubadur gospod Šuštarič.

srecanje_most_sedlarjevo_3

Ob koncu uradnega programa sta župana obeh občin nazdravila, po strelih kubarašev „Sv. Martin“ Poljana Sutlanska, je sledilo druženje ob glasbi, hrani in pijači.

srecanje_most_sedlarjevo_4

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na 11. srečanju na mostu.

eH

polovicka_celje_klik