Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Modre cone v Šmarju vendarle od 15. septembra naprej


modra_conaŽe pred časom smo pisali, da naj bi predvidoma septembra Občina Šmarje pri Jelšah v kraju uvedla modre cone oz. časovno omejeno parkiranje v modrih conah. Z Občine so danes sporočili, da naj bi časovno omejeno brezplačno parkiranje uvedli s 15. septembrom 2015. Vsak delovni dan, od 7. do 15. ure, bodo morali vozniki na vidnem mestu v vozilu označiti čas prihoda na parkirišče.

Tega jim ne bo potrebno storiti ob delavnikih, od 15. ure dalje, pa do 7. ure zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ob tem dodajajo, da so modre cone dobro označene (ob dovozu na parkirišče je modra cona označena z vertikalno prometno signalizacijo), režim modrih con pa velja le za označena javna parkirišča v Šmarju pri Jelšah. Na vseh ostalih parkiriščih torej ostaja režim parkiranja nespremenjen.

Čas pričetka parkiranja v modri coni je potrebno v skladu s prometnimi predpisi označiti na vidnem mestu v vozilu (parkirna ura ali na listu papirja).

Modre cone se nahajajo  na naslednjih lokacijah:

  • ob občinski stavbi,
  • pri upravni enoti,
  • pri knjižnici,
  • pri pošti,
  • pri zdravstvenem domu,
  • pri fizioterapiji,
  • v enosmerni ulici pri cerkvi,
  • pri Šmarskem hramu in
  • pri trgovskem centru Jager.

Parkirne ure za označitev časa prihoda na parkirišče v modri coni bodo naprodaj v kartonski izvedbi od četrtka, 10. septembra dalje, za ceno 0,80 evrov, na Občini Šmarje pri Jelšah Aškerčev trg 12 – vložišče in  na TIC-u – Muzej baroka Cesta Sv. Rok 2. Na parkirni uri je tudi mini telefonski imenik 12 pomembnejših telefonskih številk.

Nadzor nad parkiranjem je v pristojnosti občinskega redarstva, ki ga bo izvajala pristojna služba. Ob uvedbi modrih con bo za določen čas veljalo, da se voznika, ki bo kršil pravila sprva opozori:

  • če v vozilu ne označi časa prihoda na parkirišče ali
  • po dveh urah ne odpeljejo vozila s parkirišča.

V primeru kršitve je v 68. členu Zakona o pravilih cestnega prometa predpisana globa v višini 40 evrov.

Modre cone časovno omejenega brezplačnega parkiranja uvajamo z namenom, da bi občanom omogočili  prosto parkirno mesto, ko pridejo k zdravniku, k fizioterapevtu, v knjižnico, na pošto,  upravno enoto,  občino, sodišče in druge upravne službe.  Tisti,  ki za celi dan ali pretežni del dneva parkirajo svoje vozilo, naj le tega parkirajo na kateremkoli drugem brezplačnem parkirišču, ki ni v modri coni.

Z uvedbo modrih con ob delavnikih ostaja parkiranje v Šmarju pri Jelšah še naprej brezplačno, število parkirnih mest se s tem ne zmanjšuje, le izmenjava vozil na najbolj obremenjenih parkiriščih se poveča. Na ta način  naj bi zagotovili 4-krat več parkiranj v osmih urah na parkiriščih v modri coni.