Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

140 let PGD Kozje in veselica z Modrijani (foto in video)


140_let_pgd_kozje_modrijani_1V soboto, 5. septembra, je v Večnamenskem centru Kozje potekala slovesnost ob 140-letnici PGD Kozje. Prav slednje je zagotovo velik praznik tudi za krovno slovensko gasilsko organizacijo, Gasilsko zvezo Slovenije, katere predsednik Jošt Jakša se je slovesnosti (med ostalimi visokimi gosti) tudi udeležil.

Poleg omenjenega so se slovesnosti udeležili še prva gasilka v Kozjem županja Milenca Krajnc, vodja celjske izpostave Ministrstva za obrambo Republike Slovenije Silvester Šrimpf, član poveljstva GZ Slovenije in poveljnik celjske regije Bojan Hrepevnik, predsednica GZ Šmarje pri Jelšah Pavla Kidrič, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak, predsednik domačega PGD Ervin Perčič, predstavniki gasilskih društev GZ Šmarje pri Jelšah in ostalih gasilskih društev, predstavnika PP Šmarje pri Jelšah, častna občana Dušan Andrej Kocman in Franc Bizjak, župnik in številni ostali gostje.

140_let_pgd_kozje_modrijani_2

Skozi vsa desetletja obstoja poslanstvo gasilcev ostaja vseskozi isto, v prvi vrsti je to pomagati ljudem v stiski. Da pa lahko to poslanstvo opravljajo, morajo seveda imeti ustrezno opremo za gašenje in ustrezne prostore. Vse to zahteva tako velika finančna sredstva kot tudi veliko dela. Kot je izpostavila moderatorka, so gasilci prostovoljni delavci, ki niso plačani za svoje delo, radi pa slišijo skromne besede hvaležnosti in odobravanja.

PGD Kozje je z lastnimi sredstvi, ob pomoči Občine, donatorjev in krajanov, uspelo visok jubilej proslaviti z novim gasilskim vozilom s cisterno, ki so ga na slavnostni paradi predali svojemu namenu. Pridobitev je sicer zahtevala veliko časa in denarja ter enotnosti članov društva. Ob tej priložnosti je spregovoril predsednik PGD Kozje Ervin Perčič:

Kakor v večini gasilskih društev, tudi v PGD Kozje neprestano skrbijo za posodabljanje gasilske tehnike in izobraževanje članov. Veliko pozornosti namenjajo mladim, ki jih uspešno navdušujejo za to humano dejavnost. Slednjega se zaveda tudi prva gasilka občine Kozje Milenca Krajnc. Županja se je v nagovoru, ki smo ga v celoti posneli in mu lahko prisluhnete spodaj, med drugim spomnila tudi uspešnih nastopov na tekmovanjih:

Zbrane so nagovorili in PGD Kozje zaželeli vse dobro ob visokem prazniku še predsednica GZ Šmarje pri Jelšah Pavla Kidrič, član poveljstva Gasilske zveze Slovenije in poveljnik celjske regije Bojan Hrepevnik, vodja celjske izpostave Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, Uprave Republike Slovenije za zašito in reševanje Silvester Šrimpf  in predsednik Gasilske zveze Slovenje Jošt Jakša.

Po nagovorih in čestitkah je sledil podpis listin o pobratenju PGD Kozje s PGD Trnje. S prijatelji gasilci tega društva so se spoznali pred leti, ko so od njih kupili motorno brizgalno. Stkale so se prijateljske vezi, ki so še posebej trdne na segmentu druženja gasilke mladine. Listini sta podpisala predsednika PGD Kozje Ervin Perčič in predsednik PGD Trnje Martin Sarjaša.

140_let_pgd_kozje_modrijani_3

Pred uradnim prevzemom novega gasilskega vozila s cisterno, pa so podelili priznanja ob 140. letnici PGD Kozje, pozabili pa niso niti na donatorje, ki so pripomogli k nakupu omenjenega vozila. Gasilska parada s prevzemom novega vozila je potekala na trgu Kozje. V paradi so sodelovali častni vod PGD Kozje, ešalon praporjev, ešalon mladine PGD Kozje, ešalon GZ Šmarje pri Jelšah in številnih Gasilskih zvez Savinjske regije ter gostje ter motoriziran ešalon GZ Šmarje pri Jelšah, ki ga je sestavljalo 18 vozil.

140_let_pgd_kozje_modrijani_4

Po gasilski paradi je sledila predaja ključa novega gasilskega vozila s cisterno. Kakor veleva navada, je tudi tokrat ključ romal iz rok županje predsedniku PGD Kozje Ervinu Perčiču, ta ga je predal poveljniku PGD Kozje Boštjanu Prašičku, ki ga je predal šoferju Borutu Preskarju.

Zvečer je pod šotorom v športnem parku Kozje, kjer so bili vsi obiskovalci parade pogoščeni z brezplačnim golažem, potekala gasilska veselica z Modrijani, ki so poskrbeli, da so se obiskovalci kljub dežju zabavali do zgodnjih jutranjih ur.

140_let_pgd_kozje_modrijani_5

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete še nagovoru predsednice GZ Šmarje pri Jelšah Pavle Kidrič, v bogati galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s sobotnega dogajanja v Kozjem.

eH

Foto: Žan K. in eH

polovicka_celje_klik