Veliki Šmaren in Rokovo: Šmarje obiskal ljubljanski nadškof Stanislav Zore (foto, video)

16. 8. 2015 20:44

velka-masa-2015-smarje21Na največji Marijin praznik v krščanskem svetu – veliki šmaren ter na godovni dan zavetnika in priprošnjika proti kužnim boleznim sv. Roka se romarji v Šmarju pri Jelšah vsako leto povzpnejo po znameniti kalvariji do ene najlepših baročnih cerkva v Sloveniji.

Posebna draž za romarje je tradicionalna pridiga na zunanjem delu cerkve, kjer v prekrasnem ambientu okoliških gričev in dolin zbrane že stoletja nagovarjajo najuglednejši dušni pastirji iz vseh slovenskih škofij.

Letošnje leto sta ob prazničnem dvodnevju svoje misli z verniki delila domačin Rok Metličar in na praznik sv. Roka ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Romarji so imeli tudi možnost stopiti v muzej baroka ob vznožju kalvarije, ki je vrata odprl prav te dni.

PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA
Ob spominu na dogodek, ko je bila po bibličnem izročilu odrešenikova mati devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa, je ob tradicionalni slovesnosti na sv. Roku zbrane vernike nagovoril nadžupnik in dekan dekanije Laško Rok Metličar, sicer domačin z bližnjega Vrha pri Šmarju.

velika-masa-2015-rok-2

Z zbranimi je delil globoki osebni izkušnji iz mladosti, ki jih je osebno doživel v povezavi s praznikom Marijinega vnebovzetja in cerkvijo Sv. Roka. Najprej smrt brata v cvetu mladosti, druga pa občutek bližine božjega, ki ga je tukaj doživel ob odločitvah za duhovniški poklic.

Tradicionalna romanja k okoliškim cerkvam (Marijina cerkev na Sladki gori, cerkvi Sv. Ane in Matere božje na Tinskem in, kot se je izrazil, krona romarskih poti – cerkev Sv. Roka) ljudem stoletja pomagajo premagovati težke življenjske preizkušnje. Obenem pa jih na tovrstne svete kraje vodi hrepenenje po dotiku bližine z božjim.

Po pridigi pod milim nebom, ki jo je kot božje orgle spremljajo oddaljeno grmenje, je sledila slovesna sveta maša znotraj varnih cerkvenih zidov. Deževna ploha je bila vsaj tistim, ki so svoj kotiček poiskali pod baročnimi oboki, na ta dan prihranjena.

velika-masa-2015-rok-1

PRAZNIK SV. ROKA: NADŠKOF STANISLAV ZORE O KRŠČANSKI LJUBEZNI IN POMOČI BLIŽNJEMU
Na godovni dan francoskega plemiča slavnostno bogoslužje na Sv. Roku tradicionalno vodijo  najvišji predstavniki slovenske Cerkve. Že v prvem letu svojega nadškofovanja je tukajšnje romarje s svojim obiskom počastil novi slovenski metropolit in ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

smaren-nadskof

Vernikom je s hriba spregovoril o sporočilni vrednosti zgodbe o francoskem plemiču Roku, ki je prodal očetovo grofovsko premoženje in se odpravil na romanje v Rim, a ga prekinil zaradi potrebnih bolnikih, okuženih s kugo, ki je tedaj razsajala po evropskih deželah. Prav slednje je Zore navezal na vsebinsko univerzalnost krščanstva, ki ni v romanju ali življenju po krščanskih običajih samih po sebi, ampak da ob tej poti znamo videti šibke, pomoči potrebne ter jim priskočiti na pomoč, “streči”, kot je to storil sv. Rok.

Nadškof Zore je v bogatih prispodobah ubesedil še nekatere globoke misli, kar si lahko ogledate v spodnjem video posnetku, saj smo njegovo pridigo posneli v celoti. Pod njim si oglejte tudi fotogalerijo  z obeh romarskih dni

Fotogalerija:

t: Rok Čakš, f: Egon Horvat, R. Č. , v: E. H.

glasovir-polsi-klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,619 seconds.