Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S 13. Astronomske noči na Prevorju (foto)


astronomska noc 2015Za Astronomskim društvom Kosci Šentjur je v sodelovanju s Kulturnim društvom Prevorje nova uspešno izvedena astronomska noč. Začeli so že pozno popoldne, prvi obiskovalci so prišli na opazovanje Sonca ob 16.30, zadnji pa so jih zapustili ob 2.30. Člani so vztrajali vse do jutra.

Na opazovanje Sonca so prišle zlasti družine z majhnimi otroci, s svojim obiskom pa je vse skupaj nagradil Jurij Stare, vodilni slovenski astrofotograf. Prinesel je svoj teleskop za opazovanje Sonca, ki je cenovno 10-krat dražji od opreme ADK, vsi skupaj pa so lahko primerjali videno.

Po predavanju Majde Kamenšek Gajšek o življenju v našem osončju je Robert Gajšek obiskovalcem razložil kaj bodo opazovali skozi teleskope, kako daleč v preteklost bodo pogledali.  Po okrepčilu in hladni vodi, ki je bila  prava poživitev, so se odpravili na dvorišče šole in v kupolo opazovalnice. Ob čudoviti, jasni, topli noči nobenega objekta  ni bilo težko pokazati,  saj se je pred šolo šopirilo več kot deset teleskopov v lasti članov ADK, Andreja Lapa in Borisa Khama iz Ljubljane ter mladih navdušencev iz Šmarja. V začetku je bila kar gneča, po spoznavanju osnov orientacije na nebu in spoznavanju ozvezdij ter ogledu nekaj objektov so se nekateri poslovili, nekateri pa vztrajali in se potem tudi zahvalili.

M.K.

polovicka_celje_klik