Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Grobelnem izpeljali prvo prireditev FOLKzaFOLK (foto in video)


folkzafolk_2015_1V petek, 31, julija, je v prostorih Doma krajanov Grobelno potekala prva prireditev, namenjena ljubiteljem ljudske, folk, etno glasbe, imenovana FOLKzaFOLK. Prireditev v okviru Šentjurskega poletja 2015 je organiziralo Kulturno društvo Grobelno, približno 60 obiskovalcev pa so navdušili gostje večera, skupina Volk Folk iz Ilirske Bistrice. 

Skupino Volk Folk iz Ilirske Bistrice sestavljajo člani družine Volk (Nina igra oprekelj in tržaško diatonično harmoniko, Gregor violino, Romeo pa kontrabas), s čimer nadaljujejo družinsko godčevsko in pevsko tradicijo s tega konca Slovenije, posebej še iz vasi Velika Bukovica, od koder rod izvira. Zemljepisni stik Notranjske in Primorske se še kako odraža v glasbi, kjer se srečujejo in prepletajo sredozemski in alpski vplivi.

Način njihovega glasbenega izvajanja sega od popolnoma zvestega izročilu do svobodnejših predelav z avtorskimi posegi. Ker se skupina na slovenskem glasbenem prostoru uvršča med najboljše poustvarjalce slovenskega ljudskega izročila in ker jih poleg muzikalnosti odlikuje še pošten odnos do dediščine, je bila kot nalašč za premierno prireditev FOLKzaFOLK, ki v središče postavlja glasbo, ki jo izvajajo.

Nina, Gregor in Romeo so se izkazali kot odlični vsestranski izvajalci ljudske glasbe.
Nina, Gregor in Romeo so se izkazali kot odlični vsestranski izvajalci ljudske glasbe.

Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik KD Grobelno Gregor Počivalšek, ki je med drugim izpostavil, da je prireditev namenjena ljudski glasbi, izročilu naših prednikov in ker je šlo za prvo tovrstno prireditev, so tudi povabili skupino s tako pomenljivim imenom.

Člani skupine Volk Folk po besedah Romea v prvi vrsti igrajo in pojejo sebi v veselje in za svojo dušo, s čimer so nekako najbolj pristni nadaljevalci godcev in pevcev v vrsti treh glasbenih generacij. Številne viže in pesmi so Volki povzeli od starega očeta, spet druge od sorodnikov in drugih muzikantov. Zgledov za star način igranja po besedah Romea praktično ni bilo, če že za harmoniko, za oprekelj ne. Sprva so člani zasedbe Volk Folk igrali viže in peli pesmi domačega okolja, kasneje so repertoar razširili še na druge slovenske pokrajine.

folkzafolk_2015_3

V skoraj uri in pol trajajočem koncertu so se člani skupine Volk Folk predstavili v  odlični luči, s pesmimi in vižami so poskrbeli za dobro počutje obiskovalcev. Prepričani smo, da bo tako, dokler bodo peli in godli. Obiskovalci so jih na Grobelnem ob koncu kar dvakrat priklicali nazaj na oder. Po končanem koncertu je sledila pogostitev s kapljico rujnega in pogačo.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom koncerta skupine Volk Folk iz Ilirske Bistrice, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s koncerta.

eH

tos-sentjur-polsi-klik