Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju izpeljali poletni folklorni večer (foto in video)


poletni_folklorni_vecer_1Prva julijska sobota je pred Galerijo Zgornji trg v Šentjurju potekal poletni folklorni večer, ki so ga organizirali člani in članice Folklornega društva Šentjur. Na prireditvi, ki jo je povezovala Nina Gajšek, so nastopili folklorniki kar petih folklornih društev, tudi skupina iz sosednje Hrvaške. Dogodek je še kako dobrodošel v smislu ohranjanja plesov, šeg in običajev, kar seveda ostaja v poslanstvu folklornih društev.

V pestrem programu so najprej nastopili domačini, člani in članice Folklornega društva Šentjur, ki deluje pod taktirko Eve Rožanc. Predstavili so se z Belokrajnskimi plesi. Folklorniki FS Jurovčan iz Jurovskega dola, ki delujejo pod taktirko Cilke Neuvit in Darinke Kramberger, so se predstavili s spletom ljudskih plesov “Na Jurjevo”. Tretji so nastopili folklorniki s Hrvaške (KUD Mihovljan) s postavitvijo “Snočka sam tu droga fučkal i popeval,”. Navdušenje sicer ne prevelikega števila obiskovalcev so s postavitvijo “Vasovanje” poželi folklorniki FD Sveti Štefan, ki jih vodi Marjana Bračko. Med plesi so obiskovalci lahko spremljali običaj spravljanja sena in obešanja na kozolec.

poletni_folklorni_vecer_2

Kot predzadnji so nastopili folklorniki FS Dravca iz Dravograda, ki so se predstavili s postavitvijo “Koline”. Koncertni del poletnega folklornega večera so s plesom “Nigder lepše kak je v Međimurju” zaključili gostje s Hrvaške. Čisto na koncu prireditve je predstavnica JSKD OI Šentjur Nastija Močnik podelila Marotove značke (te se podeljujejo za dolgoletno udejstvovanje v folklorni dejavnosti).

Za 5-letno udejstvovanje sta bronasti znački prejela Matej Tanjšek in Poldka Zavšek, za 10-letno je srebrno značko prejel Boris Mraz, najvišji, zlati Marotovi značko, ki ga podeljujejo za 15-letno delovanje, pa sta prejela Blaž Jug in Majda Mauer.

poletni_folklorni_vecer_3

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli inserte nastopov vseh folklornih skupin, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s poletnega folklornega večera.

v/t/f: eH

polsi-komarji-voluhar2